A baloldal még mindig a skandáláson vitatkozik

Vágólapra másolva!
Nem szervezett skandálás fojtotta a szót Mesterházy Attilába – állítja a Demokratikus Koalíció. Az MSZP-elnöke másként látja.
Vágólapra másolva!

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja azt mondta a 180 percnek, hogy nem a Demokratikus Koalíció szervezte a Mesterházy Attila MSZP-elnök október 23-i beszéde alatti skandálást. Amikor Mesterházy Attila a baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján a mikrofonhoz lépett, sokan az összefogás szót skandálták, ezért a pártelnök egy ideig nem tudta elkezdeni beszédét.

Kerék-Bárczy Szabolcs a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában azt mondta: spontán megnyilatkozásnak tartja, hogy a rendezvényen összefogást skandáltak az emberek. A DK politikusa szerint nem valami ellen skandáltak, vagy azért, hogy valaki ne szólaljon fel. Arra utaltak, hogy teljes ellenzéki összefogást szeretnének - tette hozzá a politikus. Kerék-Bárczy Szabolcs hozzátette: skandáltak a mellette álló, MSZP-s zászlót lengető emberek is.

Ezt megelőzően több kisebb baloldali párt és mozgalom vezetője - Bokros Lajos, Kuncze Gábor és Fodor Gábor -, valamint Gyurcsány Ferenc is szélesebb ellenzéki együttműködést sürgetett, bírálta az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását.

Mesterházy Attila a 168 óra honlapjának adott szerda esti interjújában azt mondta: a skandálás szervezettnek tűnt. Arra a kérdésre, hogy gondolkodnak-e válaszlépésen, azt válaszolta: neki nem a demokratikus ellenzéki pártok az ellenfelei. "Mi Orbánt akarjuk legyőzni, nem egymást" - fogalmazott az MSZP elnöke. Az MSZP elnöke azt is megjegyezte, hogy a beszéde alatt a leghangosabb résztvevőknél csak DK-s zászlókat látott.

Török Zsolt az MSZP szóvivője Facebook-oldalán azt írta: "mi betartottuk a megállapodást, de a DK elnöke és még páran nem". Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke szintén a Facebookon közzétett bejegyezésében azt írta: "volt olyan megállapodás a pártok képviselői között, hogy nem egymást fogják fikázni a pártok, nem a megállapodásokat minősítik".

Juhász Péter arra is kitért, a DK vezető politikusa hétfőn azzal kereste meg, hogy állítólag "valakik meg akarják hekkelni Gyurcsány beszédét azzal, hogy beleskandálnak". Erre Juhász Péter azt válaszolta: nincs tudomása "senki részéről ilyen szándékról". Volt, aki ezt betartotta - tette hozzá. Az Együtt-PM társelnöke azt is írta: "a tömegben álló ismerősöknek úgy tűnt, hogy szervezett volt a skandáltatás".

Juhász Péter arra is kitért, hogy egy DK-s politikus neki és másoknak egy beszélgetés során azt fejtette ki, hogy "nem szándékoznak februárig semmiképpen megállapodni, mert előbb növelni akarják a népszerűségüket". Juhász Péter - állítása szerint - azt hitte, hogy a DK-s politikus elszólta magát, s mikor erre utalt, a DK-s politikus jelezte, hogy direkt mondta. Juhász Péter bejegyzését úgy fejezte be: "összefogást!".

Tudósításunkat az október 23-i ellenzéki nagygyűlésről itt olvashatja.