Élet-halál harcot folytattak a hummeres gázolóval

2013.10.24. 16:52

A rendőrtanúk meghallgatásával folytatódott a hummeres gázoló pere a Szegedi Törvényszéken. A rendőrök azt mondták, alig tudták legyűrni az osztrák férfit, akinél szerintük öt kés is volt. 

A rendőr tanúk meghallgatásával folytatódott a hummeres gázoló pere. A 35 éves Thomas B.-t hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja az ügyészség.

A per keddi tárgyalási napján az osztrák férfi nyomozati vallomását ismertették, valamint annak a román kamionosnak a vallomását, aki szemtanúja volt az esetnek. Thomas B. kedden azzal védekezett, hogy rossz műszaki állapotban volt az autója, a rendőrök pedig túlzottan agresszíven viselkedtek, és a szemébe fújt paprikaspray miatt ütötte el az előtte álló rendőrt. 

A rendőrök ezzel szemben a következőképpen látták az eseményt. A forgalom-ellenőrzést végző rendőrök a konvojban a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartó négy hummeres egyikét gyorshajtás miatt megbírságolták Magyarcsanádnál. Miután az érintett sofőr befizette a bírságot, a konvoj továbbindult. A két motoros járőr - köztük a későbbi áldozat - szirénát és villogót használva a traffipaxos rendőr jelzésére indult el; azért kért segítséget, mert az egyik terepjáró leszorította az útról. Apátfalva belterületén érték utol a konvojt, a vádlott nyelvet nyújtott az őt megállítani próbáló motorosra, a középső ujját mutatta neki, majd megpróbálta leszorítani az útról.

Ezt látva a traffipaxos autót vezető rendőr két vagy három lövést adott le a terepjáróra. A falu központjában a Hummer lehúzódott az út szélére, a járőr mellette, a sértett előtte támasztotta le a motorját. A járőr kinyújtott kézzel odaszaladt a bal első ajtóhoz, előbb megpróbálta kinyitni, majd a motorosruha könyökvédőjével igyekezett betörni az üveget. A terepjáró előbb balra indult, majd a vádlott jobbra rántotta a kormányt, és elütötte Kenéz Imrét. A járőr ezután öt célzott lövést adott le az autóra, ezek az ajtót találták el. A vádlott, miután a járőr gázspray-t használva megpróbálta kiszállásra kényszeríteni, késsel a kezében ugrott ki a kocsiból. A rendőr ekkor több lövést adott le rá, a kezét, a csípőjét, a térdét és a combját találta el. Egy civil segítségével sikerült a földre gyűrniük, de a vádlott ekkor egy másik kést rántott elő, majd megpróbálta megszerezni a rendőrök fegyvereit. Mint később kiderült, a vádlottnál - tokokban a testére és az övére rögzítve, valamint a zsebeiben - öt kés volt. A járőr egy másik rendőrrel és a segítségükre siető autóssal tudta megbilincselni a vádlottat.

Kenéz Imre járőrtársa, aki időközben a történtek miatt leszerelt a rendőrségtől, úgy fogalmazott, az életéért küzdött, amikor próbálta megfékezni a vádlottat. A többi szemtanú beszámolója alapján is a vádlott magán kívül volt, artikulálatlanul ordított, folyamatosan ellenállt a rendőri intézkedésnek, három bilinccsel tudták egy fához láncolni. A terepjárót kábítószer-kereső kutyával is átvizsgálták, az állat a hátsó ülésen egy bőröndnél drogot jelzett.

A tárgyalás a jövő héten kedden a civil tanúk meghallgatásával folytatódik.