Vágólapra másolva!
Bajnai Gordont meglepte, az MSZP-seket pedig nagyon felbőszítette Gyurcsány Ferenc azzal, hogy ellopta a show-t az MSZP és az Együtt elől a szerdai ünnepségükön. Egy szocialista vezető szerint Orbán Viktor malmára hajtja a vizet, viszont egyelőre fogalmuk sincs, hogyan állítsák meg az egyre inkább a fejükre növő egykori miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

Ha mást nem is, a vele egy színpadra álló politikustársait sikerült meglepnie Gyurcsány Ferencnek október 23-án. A Demokratikus Koalíció elnöke – akár csak több előtte felszólaló egykori politikus, például Kuncze Gábor, Bokros Lajos vagy Fodor Gábor – arról beszélt a színpadon, hogy az ellenzéknek mindenképpen össze kell fognia, és az eddig megkötött együttműködés, amelynek csak az MSZP és az Együtt 2014-PM a része, nem lesz elég ahhoz, hogy jövőre leváltsák Orbán Viktor kormányát.

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki színpadon október 23-án Fotó: Mudra László – Origo

Gyurcsány hevesen kritizálta az ellenzék vezetőit, neveket ugyan nem mondott, de jól érthetően főleg Mesterházy Attilára célzott, amikor arról beszélt, aki a személyes ambíciói miatt nem hajlandó félreállni. Nem sokkal később a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai szinte belefojtották a szót a színpadra lépő MSZP-elnökbe, akinek a beszédét jóformán csak a tévéközvetítést nézők hallhatták, mert a helyszínen túlharsogták az összefogást követelő skandálók.

Mesterházy Göncz Árpád sorsára jutott

"Szomorúsággal tölt ez el, mert ilyen Göncz Árpád óta nem volt a magyar közéletben, hogy valakit egy demokratikus rendezvényen kifütyüljenek. Az ellenzék sokszínű, lehet más stratégiát alkalmazni, de ez nincs rendben, ez nem volt helyénvaló. Ha az ellenzék ellenzékeként viselkedik, akkor nincs helye köztünk" - mondta Szigetvári Viktor, az Együtt 2014–PM választói szövetség egyik vezetője az Origónak.

Szigetvári szerint az Együtt 2014-PM és az MSZP nagyon erős szövetséget kötött, és nem akarnak már nyitni újabb szövetségek irányába. "Próbáltunk lehetőséget teremteni, hogy erősödjön ez a szövetség, de Gyurcsány Ferenc szereplése azt mutatja, hogy ő csak szólójátékosként tud viselkedni" – mondta Szigetvári. Folytatják a munkát, és az október 23-án történtekkel nem foglalkoznak, "nekünk az a dolgunk, hogy még egy, meg még egy bizonytalan szavazót behozzunk."

Úgy tudjuk, Bajnai Gordon környezete korántsem volt ilyen magabiztos a szerdai rendezvény után, nem tudták eldönteni, hogy mi a helyes válasz Gyurcsány nyomulására. Az biztos, hogy a nehezen megkötött Együtt-MSZP szövetséget nem fogják felbontani, de azt nem tudja, hogy mi lenne a jó válasz Gyurcsány beszédére. Az sem lenne jó, ha most az együttműködés helyett elkezdenének Gyurcsánnyal foglalkozni, de az sem jó, ha válasz nélkül hagyják, a DK pedig végigviszi a saját taktikáját, és a baloldali pártoktól elszipkázva a szavazókat, megerősödnek tavaszra.

Bajnai Gordon csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában nyilatkozott, Gyurcsány Ferenc beszédét csak annyival kommentálta, hogy Gyurcsány eltért az előzetes megállapodástól, miszerint nem kritizálják egymást a beszédekben.

A sokféle ellenzék Fotó: Mudra László – Origo

Juhász Péter szerint nem ilyen bonyolult a helyzet, nem kell foglalkozniuk Gyurcsányékkal, különösen, hogy neki pár hete azt mondták a DK-sok, hogy februárig nem is akarnak megállapodni. Pedig Gyurcsány Ferencnek pont az a célja, hogy megkerülhetetlen legyen, tavaszra úgy megerősödjön a Demokratikus Koalíció, hogy a baloldali pártok kénytelenek legyenek leülni vele tárgyalni. A külön listát már nem bánja, mert bízik benne, hogy a Demokratikus Koalíció egyedül is el fogja érni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot, de egyéniben hajlandó lenne visszaléptetni a jelöltjeit. Már meg is írta azt az ötletét az MSZP-nek és az Együttnek is, hogy a 27 legerősebb fideszes választókerületben, ahol esélyük sincs nyerni, minden baloldali párt önállóan indítson jelöltet, a többi egyéni választókörzetben pedig közösen induljanak.

Gyurcsány Orbán partnere

Az MSZP-ben sokkal élesebb reakciókat váltott ki Gyurcsány szerdai szereplése, és több vezető politikus is azt mondta, nem akarják tétlenül nézni Gyurcsány akciózását. "Gyurcsány Ferencnek nincs létjogosultsága a demokratikus ellenzéki összefogás soraiban" – mondta a szocialista párt egyik elnökségi tagja, aki szerint az önzésnek és az egoizmusnak is van egy határa, amit szerinte Gyurcsány átlépett. "Ő nem a demokratikus oldal partnere, hanem Orbáné. Hogy erről megállapodtak-e, vagy csak véletlenül hajtja a malmára a vizet, azt nem tudom, de a szereplése egyértelműen a kormányoldalt segíti" – mondta a politikus, aki kezdeményezni fogja a szocialista párton belül, hogy kezdjenek valamit Gyurcsánnyal.

A politikus szerint a DK-nak egyébként van létjogosultsága a politikai palettán, annak ellenére is, hogy a volt miniszterelnök tőlük vitt el mandátumokat, viszont Gyurcsány jelenleg rombolja a közösséget, és meg kell állítani. Hogy ezt hogyan képzeli el, azt nem árulta el.

Az MSZP egy másik elnökségi tagja finomabban fogalmazott, szerinte Gyurcsánynak konszolidálódnia kellene, hiszen ha mérlegeli a helyzetet, akkor beláthatja, hogy elijesztheti a bizonytalan szavazókat, "ha zavar van az erőtérben". "Gyurcsány megosztó politikus, akit sokan elutasítanak. Ha ilyen áll az élbolyba, akkor előfordulhat, hogy többet visz, mint hoz" – mondta.

A szocialisták elnökségi tagja szerint a kisebb szervezeteknek fontos lenne belátni, hogy az összefogást és majd a jó kormányzást nemcsak parlamenti mandátumon keresztül segíthetik, sőt. A politikus szerint Gyurcsánynak nem is fontos, hogy bekerüljön a parlamentbe, mert annyira a közélet részévé vált, hogy mindig meg fogják hallgatni, beszéljen akár az Országgyűlésben, akár máshol. De Gyurcsánynak szerinte is önmérsékletre van szüksége, és bíznak is a belátásában, hiszen "látott már hegyet és völgyet is, fel tudja mérni, hogy most mivel tud legtöbbet segíteni az ügynek".