Kötelező lesz az úszás, de alig van uszoda

Vágólapra másolva!
Néhány nappal ezelőtt döntött a kormány a kötelező iskolai úszásoktatásról, de az adatok szerint az országban nincs elegendő tanuszoda. A köznevelési államtitkárság szerint jelenleg 297 úszásoktatásra alkalmas hely van az országban, de a közeljövőben újabb 30 épül, egyenként nagyjából 400 millió forintért. Amelyik településen van uszoda, ott kötelező lesz a gyerekeket úszni tanítani, de a szülőknek ez egy fillérbe sem kerülhet.
Vágólapra másolva!

"Országos szinten összesen 297 uszodát lehetséges igénybe venni a köznevelés rendszerében kötelezően megvalósítandó úszásoktatásra" – közölte az Origo kérdésére a köznevelési államtitkárság. A legtöbb uszoda Budapesten és Pest megyében található, a legrosszabb helyzetben a nógrádiak vannak, Pásztó és Szécsény járásban van a legkevesebb uszoda, de az államtitkárság nem írt számot.

A kormány néhány nappal ezelőtt döntött arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) kötelezően integrálnia kell a tanuszodákat az oktatásba. Magyarországon nagyjából 750 ezer diák tanul 3 ezer általános iskolában, a jelenlegi helyzetben minden tíz általános iskolára jut egy tanuszoda.

A kormány mindenképp szeretne javítani ezen az adaton, ezért arról is döntött, hogy 30 tankerületben épül a közeljövőben új uszoda. A köznevelési államtitkárság azt írta, hogy "egy tanuszoda építése a tényleges üzemeléshez kapcsolódó összes helyiséggel (mosdó, öltöző, zuhanyzó stb.) és technikai felszereléssel négyzetméterenként 400-450 ezer forintba kerül, így egy új uszoda megközelítőleg 400 millió forintba kerül majd". Vagyis a kormány nagyjából 12 milliárdot költ új uszodák építésére.

A köznevelési államtitkárság azt is írta, hogy a kötelező úszásoktatásról a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársai folyamatosan egyeztetnek a létesítmények fenntartóival. A tanuszodákat üzemeltető önkormányzatoknak ingyen kell biztosítaniuk az úszásoktatást, és a Klikkel közösen a tanulók utaztatását is meg kell szervezniük. Az úszómesterek foglalkoztatásáért viszont – megállapodás szerint – külön díjat fizethet a fenntartó. A szülőknek ez nem kerülhet semmibe" – hangsúlyozta az államtitkárság.