Ötszáz kilométeres útfelújítás kezdődik

Vágólapra másolva!
33 milliárd forintból újítják fel a fő- és mellékutakat országszerte. A nyomvályúkat és a felületi egyenetlenségeket szüntetik meg.
Vágólapra másolva!

Harminchárom milliárd forintos útfelújítás indul, melynek keretében országszerte több mint 520 kilométeren 287 kritikus állapotú szakaszon javítják majd fő- és mellékutak hibáit - jelentette be az infrastruktúráért felelős államtitkár vasárnap Leányfalun. Völner Pál elmondta, a munkák során a nyomvályúkat és a felületi egyenetlenségeket szüntetik meg.

A teljes körű felújításokat is beleértve - amelyek 89 milliárd forintot tesznek ki - a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mint projektgazda mintegy 1200 kilométeren összesen 122 milliárd forintot fordíthat hazai és uniós forrásokból a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére 2013-2014-ben. A közútfejlesztő a következő héten 252 kilométernyi útszakasz fejújításáról ír alá szerződést, november elején pedig további 270 kilométernyi szakasz kerül sorra.

Az államtitkár szerint a Magyar Közút ebben évben már 456 kilométernyi utat újított meg az alsóbbrendű utak közül, s az elkövetkező évben ugyanannak a programnak a keretében további 215 kilométer felújítására kerül sor, ami a 89 milliárd forintos projekt része. Az államtitkár kifejtette: a mostani 33 milliárd forintos beruházás 40 százaléka a főutakon zajlik, a maradék pedig négy- és ötszámjegyű utakra esik. Országszerte 287 helyen avatkoznak be, ott, ahol legnagyobbak a nyomvályúk, legrosszabbak a felületi egyenetlenségek.

A helyszíneket a közútkezelő a megyei útügyi biztosokkal együtt választotta ki, ők hangolták össze az igényeket is. Hozzáfűzte: a források úthálózat-arányosan lettek felosztva országosan. Ez a program is tavasszal zárul, így a két nagy projekt révén országosan 1200 kilométernyi út 122 milliárd forintnyi értékben fog megújulni - tette hozzá.