Vágólapra másolva!
Molnár Gyula még 2006-ban a Kopaszi-gát építésekor próbált meg átjátszani egy telket egy magáncégnek. Első fokon még felmentették, most nyolc hónap letöltendő börtönt kapott másodfokon.
Vágólapra másolva!

Hivatali visszaélés miatt Molnár Gyula szocialista politikust, volt XI. kerületi polgármestert nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, Lakos Imre volt XI. kerületi szabad demokrata alpolgármestert hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon szerdán. A tábla többmilliós pénzbüntetéssel is sújtotta a két vádlottat, és Molnár Gyulát két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészség azzal vádolta meg őket, továbbá egy ügyvédet, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Molnár Gyulának a Tanú jutott eszébe

Molnár Gyula az ítéletre közleményben reagált. Azt írta: "a mindössze két napon át tartó másodfokú eljárás során a bíróság egyetlen tanút hallgatott meg, egy általam 2003-ban elbocsátott egykori munkatársamat, aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről értelemszerűen semmilyen információval nem tudott szolgálni".

A szocialista politikus szerint az új tanú "vélelmei és sejtései azonban felülírtak minden eddigi szakértői véleményt és tanúvallomást", és elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy "a hosszú évek nyomozati és bírósági eljárását zárójelbe téve másodfokon maga a bíró vesse fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett! Innen már csak egy lépés a Tanú című film, amelyben az ügyvéd kér súlyosabb ítéletet a védencére".

Molnár Gyula szerint ha a hétéves eljárás után egyik napról a másikra ekkora változás következik be, akkor "vagy az igazságszolgáltatás szakmaiságában, vagy függetlenségében van okunk kételkedni".

Az MSZP szolidáris Molnár Gyulával

Közleményben fejezte ki szolidaritását az MSZP Molnár Gyulával. Az MSZP közleményében arra emlékeztetett, hogy Molnár Gyulát első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság, másodfokon azonban elítélte. "A két ítélet teljesen ellentétes egymással, így az MSZP kíváncsian várja a Kúria harmadfokú ítéletét" - közölték, egyúttal kifejezve szolidaritásukat Molnár Gyulával.

Molnár Gyula 1994 és 2010 között parlamenti képviselő, 2002 és 2010 között polgármester volt, jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben képviselő. A jövő évi országgyűlési választáson nem indul, de úgy tudjuk, a szocialisták őt indítanák 2014-ben a XI. kerületi polgármesteri címért.

A vádirat szerint így zajlott

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 2006-ban Molnár Gyula akkori országgyűlési képviselő és XI. kerületi polgármester, illetve Lakos Imre vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester hivatali helyzetével visszaélve megkísérelt egy 38 hektáros önkormányzati telket a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül átjátszani egy magáncégnek. A terület 417 millió forintért lett az újbudai önkormányzaté, majd több tulajdonosváltozás után az Öböl XI. Kft.-hez került.

A vád szerint a polgármester és az alpolgármester a tekintélyéből fakadó függőség és befolyás kihasználásával nyomást gyakorolt és visszaélt hivatali helyzetével, hogy az Öböl XI. Kft.-nek jogtalan előnyt szerezzen. A harmadrendű vádlott, egy ügyvéd az ügyészség szerint azzal nyújtott segítséget a hivatali visszaéléshez, hogy kidolgozta a telek átjátszásának mechanizmusát.

Molnár Gyula és Lakos Imre a büntetőper másodfokú tárgyalásán Forrás: MTI/Mohai Balázs

A büntetőeljárás Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése alapján indult meg. Schneller beszélt arról korábban, hogy 2006 őszén az újbudai önkormányzat megkapta a területet, és azonnal "átjátszották" egy önkormányzati cégbe, amely rögtön "továbbjátszotta a Leisztinger Tamással közös Öböl XI. Kft.-be". Ennek során szerinte sok jogszabályt megszegtek, és az önkormányzat strómanként járt el.

De hiszen jól járt mindenki

Az ügyvédek korábban egybehangzóan a bűncselekmény hiánya miatt indítványozták védenceik felmentését. Kiemelték, hogy a vádbeli cselekmények célja egy elhanyagolt terület rehabilitálása volt. A telket 50 éves földhasználati jog terhelte, így gyakorlatilag eladhatatlan volt. Az ügylet résztvevői szerintük mindannyian jól jártak, hiszen például az önkormányzati cég, amely eladta a telket, 50 milliós bevételt könyvelhetett el, a vádbeli cselekmények után pedig az önkormányzat még tulajdonrészt és ezzel vétójogot kapott az ingatlanhasznosítással kapcsolatban a Leisztinger Tamás vállalkozó többségi tulajdonában lévő Öböl XI. Kft-ben.

Több védő is rámutatott, hogy a pályáztatás elmaradása nem volt jogszerűtlen, mi több, a várhatóan eredménytelen versenyeztetés még hátrányosabb pozícióba hozta volna az önkormányzatot. Muskovszky Gábor ügyvéd, Molnár Gyula védője arra hívta fel korábban a bíróság figyelmét, hogy egy elmarasztaló ítélet az önkormányzatiság elvét kérdőjelezné meg, azt az elvet, hogy a lakosság által választott tisztségviselők a hátrányokat és előnyöket mérlegelve a jogszabályok betartásával döntéseket hozhatnak.