Vágólapra másolva!
A kamu pártok indulását akadályoznák meg a módosítással.
Vágólapra másolva!

Néhány héten belül benyújtja az Országgyűlésnek a kampányfinanszírozási törvény módosítását a Fidesz azért, hogy ne lehessen trükközni vagy visszaélni a kampánypénzekkel – írta a Magyar Nemzet Gulyás Gergelyre hivatkozva.

Két napja a Political Capital és a Transparency International hívta fel rá a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás szerint akár egy nagyobb baráti társaság is százmilliókat nyerhet az új kampányfinanszírozással, mert a választások után akkor sem kell visszafizetniük az államnak, ha egyetlen szavazatot sem kapnak.

A jelenlegi szabályozás alapján az állami támogatás két részből áll: egy kincstári bankkártyán egymillió forintot kapnak az egyéni jelöltek és további, akár százmilliókat a pártok, attól függően, mennyi egyéni jelöltjük van. Ám ha mégsem indul a választásokon egy párt összes nyilvántartásba vett jelöltje, az állami támogatás csak egy részét – a fejenkénti egymillió forintot – kell visszafizetnie. Gulyás tervei szerint a törvényt most úgy módosítanák, hogy ilyen esetben a pártnak járó milliókat is vissza kelljen fizetni, azaz egyetlen párt sem kampányolhatna végül több állami pénzből, mint amennyi a választásokon el is induló jelöltek után járna neki.