A Fidesz a hosszú hétvégén sem pihen

2013.11.01. 11:29

Évi százezer forintot takaríthat meg egy átlagos magyar háztartás a rezsicsökkentéssel - közölte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján.

Az idei rezsicsökkentés harmadik üteme november 1-jén, pénteken lépett hatályba, amelynek eredményeként 11,1 százalékkal - a tavaly decemberi árakhoz képest pedig összesen 20 százalékkal - lett olcsóbb a gáz, az áram és a távhő ára.

Kocsis Máté emlékeztetett, hogy idén már kilenc szolgáltatás ára csökkent, a gáz-, az áram- és a távhődíjak kétszeri mérséklése mellett júliustól olcsóbb lett a víz- és a csatornadíj, a szemétszállítás, a palackos gáz, a szennyvízszippantás, valamint a kéményseprés ára. Mindezzel - európai uniós szinten - a fogyasztók javára jelentősen javult a magyarországi rezsiköltségeknek az átlagbérhez viszonyított aránya, de "még mindig van ezen mit javítani, éppen ezért gondolkodunk a jövőben is hasonló lépésekben" - mondta.

Az eddig intézkedések egy átlagos háztartásban éves szinten százezer forintos megtakarítást jelenthetnek - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy csak az áram, a gáz és a távhő árának csökkentésével egy budapesti 60 négyzetméteres gázfűtéses lakásban élő kéttagú háztartás évente akár 55 ezer forintot is megspórolhat, míg egy száz négyzetméteres, gázfűtéses házban élő kétgyermekes család megtakarítása 103 ezer forintnál is több lehet.

A többi szolgáltatás árának csökkenését is figyelembe véve az összes megtakarítás bizonyos háztartásokban elérheti akár az évi 150 ezer forintot is - mondta.