Mennyire ismeri Orbán Viktor a madarakat?

parlament plenáris, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Rejtélyes kérdésekkel várják a képviselők hétfőn a parlamentben Orbán Viktort, akinek mindenre személyesen kell válaszolnia. Schiffer András például arra kíváncsi, hogy a miniszterelnöknek mennyire mélyek az ornitológiai ismeretei, a Jobbik pedig azzal henceg Orbánnak, mennyivel népszerűbb a párt a fiatalok körében. Emellett az ellenzéki képviselők felteszik a régi, jól ismert lemezeiket, és egy minsizter is kap egy kedves ajándékot. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legrejtélyesebb kérdések

A parlamenti szabályok szerint hétfőn ismét be kell ülnie a parlamentbe Orbán Viktornak, akinek ezúttal meglepőbbnél meglepőbb kérdésekre kell válaszolni. Schiffer András LMP-frakcióvezető például arra kíváncsi, hogy mennyire mélyek Orbán madarakkal és nővényekkel kapcsolatos ismeretei ("Milyen ornitológiai és botanikai ismeretei vannak Miniszterelnök úrnak?"), és eddig még nem sikerült megfejtenünk, milyen ügyre akar majd kilyukadni Schiffer. Szintén rejtélyeskedik Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes, aki valamilyen vizsgálatról faggatja majd a miniszterelnököt ("Vizsgál-e a vizsgáló?").

A legnagyobb hencegés

A Jobbik is kap az alkalmon, hogy Orbán Viktor a parlamentben lesz. Dúró Dóra Jobbik-szóvivő minden bizonnyal a kormány ifjúságpolitikáját akarja ostorozni, és mindezt egy olyan provokatív kérdésbe csomagolja, amely talán kissé hencegésnek is tűnhet ("Tudja, hogy miért a Jobbik a legnépszerűbb a fiatalok körében?"). Dúrónak abban igaza van, hogy a Jobbik, amely mostanában váltott arculatot, az utóbbi években minden közvélemény-kutató szerint előretört a fiatalok körében, és többeknél be is érte a Fideszt, korábban mi is megpróbáltunk utánajárni a jelenségnek. Kíváncsiak várjuk, hogy a fiatal demokrata Orbán mivel válaszol erre a hencegő kérdésre.

A leghosszabb vita

Múlt héten véget ért a jövő évi költségvetés maratoni vitája, ám nem dőlhetnek hátra a pénzügyekkel foglalkozó politikusok. Kedden a büdzsét megalapozó törvénymódosítások következnek, ebből annyi van, hogy újabb végeláthatatlan vita kezdődik, összesen öt óra tíz percük lesz a képviselőknek kifejteni a véleményüket a javaslatokról. Akit érdekel, kedd délelőttre készítse maga mellé a nassolni valót.

A legrégibb lemezek

Az ellenzéki pártok ezen a héten felteszik a régi, jól ismert lemezüket is. Az MSZP a takarékszövetkezetek központosításával jön (Tukacs István: "A Takarékszövetkezetek lenyúlásáról? II."), a Jobbik ismét a külföldiek földszerzésének rémét festi fel (Magyar Zoltán: "Amíg a Kormány látszatintézkedésekkel próbálkozik, a külföldi földszerzés megállíthatatlanul tovább tombol?"). Míg az LMP a tankönyv-ügyek miatt ostorozza a kormányt a tankönyvkiadás esetleges államosítására utalva (Osztolykán Ágnes: "Mit tervez a kormány a tankönyvkiadással?"). Fónagy János, Budai Gyula és Hoffmann Rózsa államtitkárok várhatóan ismét ugyanazokat a válaszokat adják, mint ezelőtt már sokszor.

A legelesettebb emberek

Itt a november, a hideg, fagyos idő, két képviselőnek is eszébe jutott, hogy a parlamentben sem ártana a hajléktalanok helyzetéről szót ejteni. Seszták Oszkár KDNP-s politikus egy klasszikus alákérdezéssel lepi meg a szociális államtitkárt ("Hogyan készül a kormány a téli időszakra a hajléktalan ellátásban?"), míg a jobbikos Bertha Szilvia máshonnan közelíti meg a problémát: egy hajléktalanná válás előtt álló 28 éves fiatal történetével készül ("Mit tanácsol egy 28 éves, középfokú végzettségű, dolgos, hamarosan hajléktalan magyar fiatalnak?").

Ami lesz még - kaszinó és Ptk.

Az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülése a tervek szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről szóló megemlékezéssel kezdődik. Az interpellációk és kérdések után egy a kaszinóüzemeltetést érintő döntés várható. Kormánypárti képviselők javaslatára a parlament úgy módosíthatja a szerencsejáték-törvényt, hogy a nemzetgazdasági miniszter pályáztatás nélkül is odaítélhetne kaszinóüzemeltetésre vonatkozó koncessziókat a megbízhatónak ítélt szerencsejáték-szervezőknek. Vagyis Varga Mihály értékes ajándékot kap: gyakorlatilag úgy osztogathatja a kaszinókat, ahogy neki jólesik. Viszont a javaslat azt is tartalmazza legalább, hogy a nyerteseknek ebben az esetben a mindenkori koncessziós díj minimumánál lényegesen magasabb összeget kell fizetniük. Kedden a költségvetést megalapozó törvények után tárgyalják az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő törvénymódosításokat.