Megcsúszott a Rám-szakadékban lezuhant tűzoltó

Bérczi László, országos tűzoltósági főfelügyelő sajtótájékoztatója Óbudán
Vágólapra másolva!
Minden szabályszerűen történt, amikor múlt pénteken meghalt egy tűzoltó, miközben embereket mentettek a Rám-szakadékból. A tűzoltók belső vizsgálata szerint a tűzoltó halála baleset volt, megcsúszott, amikor kikötési pontot akart létesíteni.
Vágólapra másolva!
Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Sem a felszerelésük, sem a kiképzésük nem volt hiányos azoknak a tűzoltóknak, akiknek egyike a múlt pénteken meghalt, miközben három, a Rám-szakadékban rekedt embert mentettek ki. Ezt állapította meg az ügyben lezajlott belső vizsgálat. A vizsgálat eredményeiről Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő számolt be hétfőn.

Bérczi László szerint az eset úgy történt, hogy a három szakadékba ragadt emberhez – akik közül az egyik sérült volt – kihívták a tűzoltókat. A kiérkező tűzoltók felülről és alulról próbálták őket elérni. A balesetet szenvedett tűzoltó felülről érkezett. Éppen kikötési pontokat akartak létesíteni – ahova biztosító köteleiket kiköthetik –, amikor a tűzoltó megcsúszott, és lezuhant. A tűzoltót még a hétvégén hősi halottnak nyilvánították.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A főfelügyelő szerint évente négy-öt hasonló riasztást szoktak kapni, ilyenkor felmérik, hogy milyen felszerelést kell használni, ha nagyon speciális a dolog, akkor a barlangi mentőket is segítségül hívják.

A tájékoztató helyszínén bemutatót is tartottak az ilyen mentések módszertanáról. A tűzoltók a második emeletről ereszkedtek, sérülteket engedtek le.