Alkotmányoktatókat küldhetnek el a pécsi egyetemről

Vágólapra másolva!
Több tanszéket is megszüntethetnek a jogi karon. A kevesebb hallgató miatt nincs pénz.
Vágólapra másolva!

Bezárnák a Pécsi Tudományegyetem jogi karán működő Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszéket, és elküldenének alkotmány- és alapjogi oktatókat – írja a Bama.hu, Baranya Megyei Online Hírportál. A Facebookon is megjelent petícióban (amelyet több mit ötven egyetemi oktató írt alá) név szerint említik Chronowski Nórát, az Alkotmányjogi Tanszék habilitált egyetemi docensét, aki „tudományos teljesítménye alapján nemzedékének egyik legkiválóbb és szakmai körökben legelismertebb alkotmányjogásza.”

Az egyetem keddi közleménye azt írta: a szenátus csoportos létszámleépítés elindítására adott korábban felhatalmazást az egyetem vezetése számára, amennyiben azt a gazdálkodás szükségessé, elkerülhetetlenné teszi.

Az oktatási terület gazdálkodását nagymértékben meghatározza a hallgatói létszám alakulása. A 2013/2014-es tanév első félévére történő bejelentkezések egyértelműen azt mutatják, hogy vannak olyan karok az egyetemen, ahol a felsőoktatásban bekövetkezett változások miatt bizonyos szakterületeken jelentősen csökkent a hallgatók száma. E karok esetében komoly bevételkieséssel kell számolni, miközben az oktatói kar, illetve adminisztratív kapacitás nagy hallgatói létszámra berendezkedett. Emiatt több kar a létszámcsökkentés mellett döntött, noha nem ez volt az elsődleges költségcsökkentő intézkedés, számos szervezeti átalakítás és racionalizáló lépés előzte ezt meg.

A vonatkozó törvények szerint eljárva a Pécsi Tudományegyetem várhatóan november közepén egyeztet a csoportos létszámleépítés témájában. A közlemény szerint a PTE felelősen és körültekintően dönt a munkavállalókat érintő ügyekben.

A Bama.hu emlékeztet rá, szeptembertől alig több mint húszezer diák iratkozott be a pécsi intézménybe, míg két évvel ezelőtt még csaknem harminc százalékkal több egyetemista volt a városban. Zeller Gyula rektorhelyettes a Dunántúli Naplónak akkor azt mondta: a hatezer kieső diák azt is jelenti, hogy a pécsi egyetem nagyjából 300–350 millió forinttal kap kevesebbet az államtól.






"