Ráíratta a nevét Herman Ottó sírjára

Hermann Ottó új sírja, Kovács László, fidesz, sírkőmutyi
Vágólapra másolva!
A miskolci politikus közpénzen csináltatott sírkövet, de azt írta rá, hogy neki köszönhető.
Vágólapra másolva!

Egymillió forintból újjítatta föl egy miskolci önkormányzati képviselő az ornitológus Herman Ottó sírját Miskolcon – írja a Cink.hu. A sírra rákerült a politikus, Kovács László neve is. A Cink szerint a sír védettséget élvezett, így kicserélése törvénybe ütköző volt. Az Észak online szerint ráadásul közel dupla pénzen készült el a sírkő.

Hermann Ottó új sírja. Forrás: Facebook/Védegylet

A lapnak Kovács László elmondta, hogy nemes cél vezérelte az emlékhely megújításakor, „ám elképzelhető, hogy a megvalósításnál szakmailag nem megalapozott döntés született, ezt természetesen a városüzemeltetéssel és a főépítészi irodával egyeztetve igyekszünk korrigálni”.

Kedd délután a városháza közleményt adott, ebben azt írják, hogy a városfejlesztési és városüzemeltetési főosztály „2012-ben és 2013-ban a vonatkozó jogszabályokat figyelmen kívül hagyva két ízben, a Herman Ottó és a Vásárhelyi István sírok tekintetében engedélyezett szakszerűtlenül és jogszabálysértően végrehajtott sírhelyátépítést.

A városfejlesztési és -üzemeltetési főosztály a költségek áthárításával, az építési vállalkozóval helyreállíttatja a Felsőhámori temetőben az átépítések előtti állapotokat”. A közleményben szerepel az is, hogy elrendelik a főosztályon történt jogszabálysértés kivizsgálását. „A Vásárhelyi családtól levélben elnézést kértem. A Felsőhámori temetőben lévő két védett síremlékünk méltó állapotba hozásáról egyeztető tárgyalásokat kezdeményezek az érintett hivatalokkal és a Herman Ottó Múzeum illetékes szakembereivel, valamint a Vásárhelyi-családdal” – írta közleményében Pintér Zoltán főosztályvezető.

A Magyar Narancsnak sikerült elérnie Csiszár Miklóst, a város jegyzőjét, aki azt mondta: személyesen beszélt az ügyről Kovács Lászlóval, és a képviselő neki azt mondta, hogy tudtán kívül véste a nevét a síremlékre a sírköves, amin ő is megdöbbent.