Olyanok lettek a bortól, mintha százszoros drogosok lennének

Vácszentlászló, fagyálló folyadék, bor, lopás, mérgezés
Vágólapra másolva!
A vácszentlászlóiak már hozzászoktak, hogy lopnak tőlük, a rendőrség pedig tehetetlen, vagy ha be is viszik a tolvajokat, másnap már kint vannak. A rutint csak az zavarta meg a napokban, hogy az egyik tolvaj meghalt, miután benyakalt egy csomó lopott bort. A családja szerint megmérgezték, és a borosgazdának börtönben lenne a helye, míg a tolvajlásoktól senyvedő helyiek szerint akár kitüntetést is érdemelne, ha ilyet tett.
Vágólapra másolva!

Csendbe burkolózott kedden délelőtt a szakadó esőben Vácszentlászló, a kétezer fős település központjában sokan csak némán, mosolyogva csóválták a fejüket, amikor meghallották, hogy újságírók vagyunk. Nem tudnak semmit, és ha tudnának sem mondanák el, és véleményük sincs arról az ügyről, amiről a fél országnak van.

Vasárnap derült ki, hogy a Gödöllő közelében lévő Pest megyei településen meghalt egy 30 éves férfi, aki korábban bort lopott egy helybéli gazdától. A férfi családja szerint a lopott borban volt valami, ami végzett a fiúval, de a borosgazda tagadja, hogy ő tett volna valamit a borba, amire rendszeresen rájártak a tolvajok. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, a borosgazdától lefoglalt bormintákat még vizsgálják, így nem kommentálják a sajtóban megjelent találgatásokat, nyilatkozatokat.

Megörült, hogy nem kell szenvednie

"Tudja itt mindenki, hogy mi folyik, csak félnek a bosszútól, azért nem beszélnek" – mondta a titokzatoskodó helyiekről egy beszédesebb férfi, ami csak addig tűnik kissé regényes magyarázatnak, amíg nem találkozunk össze a település központjában egy tébláboló fiatalemberrel, akiről kiderül, hogy az elhunyt férfi testvére, és éppen egy helybelit vár, mert magyarázatot akar tőle kapni arra, miért mondott rosszakat a testvéréről hétfőn a faluban kérdezősködő tévéseknek. De leginkább a borosgazdára neheztel.

Fotó: Pályi Zsófia – Origo

Pedig azt ő is elismeri, hogy a testvére rendszeresen járt lopni a borosgazdához. "A bátyám járt be oda bort lopni, én is ittam már belőle, múlt szerdán megittunk nyolc litert hárman, hulla részeg voltam, de amúgy semmi bajom nem volt, jó volt az. A bátyámnak mindig egy hordóból kellett lelopnia, és mindig szenvedtünk, mert nem találtunk üveget, amibe beletöltsük. Aztán amikor megint ment, látta, hogy már ki van palackozva, megörült neki, hogy már nem kell szenvednie vele, felkapta, aztán eljött vele. Ennyi volt az egész" – mesélte.

A fiú azt állította, ő látta, hogy nincs valami rendben a borral, mert "olyan vastag réteg volt az alján, mintha patkányméreg lett volna benne", mondta is a testvérének, hogy ne igyon belőle. De hiába, megitta, ő talált rá később öntudatlan állapotban. Kórházba került, ahol öt napig feküdt agyhalottan, mielőtt meghalt, a testvére szerint az orvosok azt mondták, hogy kiégett egy darab az agyában. A lopott bor egy részét elajándékozta egy haverjának, akik továbbajándékozta másvalakinek, így egy hatvani banda rúgott be tőle. "Apám hívta ki rájuk a mentőt, mert ők azt mondták, hogy nincs semmi bajuk. Pedig az egyik az hallucinálta, hogy három lába van, a másik meg azt, hogy barátja a mosogatóba vizel. Olyanok lettek a bortól, mintha százszoros drogosok lennének" – mesélte.

"Miért nem rakott bele hashajtót, hogy fosson egész nap? Megölte a testvéremet, az azért elég durva, nem? Szemét dolog volt tőle" – mondta. És lopni nem volt szemét? – kérdeztünk vissza. "De, lopni is szemét, de tudod mit kellett volna? Törje el kezét-lábát, hogy nyomorék legyen. Tudta ő, hogy lopja a bort, mondta is a testvérem, hogy meglátta a pali. Mondták azt is, hogy korábban volt bent az önkormányzatnál panaszkodni, hogy lopja a borát. Miért nem ment a rendőrségre?"

Ebből a házból lopták a bort Fotó: Pályi Zsófia – Origo

A gazdának sajnos nem tudtuk feltenni ezeket a kérdéseket, mert az újságírók kopogtatásaira senki nem válaszolt kedden a házából. Mindenesetre a Blikknek hétfőn azt mondta, ő semmit nem tett a borba, de egy üveg méreg is eltűnt a kertjéből, szerinte a tolvaj keverhette össze az anyagokat mámorában.

Beviszik, másnap már kint vannak

"Most mondjam azt, hogy én kitüntetném?" – állt a borosgazda pártjára egy idősebb férfi, aki ugyan nem biztos abban, hogy a gazda megmérgezte a tolvajt, de akkor se ítélné el, ha így volna. Vácszentlászlón sokat lopnak, és hiába megy valaki a rendőrségre, semmi eredménye nem lesz. Vele is előfordult már, hogy ellopták a szalonnáit vagy egy bála szalmáját. "Még látták is, ahogy vitték el tőlem, mégse csináltak semmit. Azt mondták a rendőrségen, hogy majd ha elkapnak egy bandát, rájuk verik ezt is." Legutóbb akkor ment a rendőrségre, amikor az udvarán álló traktorból kilopták a benzint, de annak sem lett semmi következménye. "Hiába tudják, hogy ki csinálta, beviszik, másnap már megint kint vannak" – mondta.

A tolvaj fiú testvére szerint ez természetes is. "Engem is volt már, hogy bevittek, aztán ha elvisszük a balhét, kiengednek" – mondta, de azt igazságtalannak tartja, hogy a gazda szabadlábon van, és nem vitték be a rendőrségre.

Az egyik kisboltba annyiszor betörtek, hogy a tulajdonos végül már nem is tett feljelentést, mert hiábavalónak érezte. Egyszer azért csak elpanaszolta a rendőrnek, hogy mindig a kisablakot törik be, és amit onnan elérnek, azt viszik. Tanácsot akart kérni, hogyan védekezzen a tolvajok ellen, vagy mit tudhatna tenni, de a rendőr csak annyit válaszolt: "mit csináljunk, ez Vácszentlászló". "Na, ő legalább már nem rendőr itt, ez is eredmény" – mondta a nő.

"Nemcsak Vácszentlászlón van ez így, hanem az egész országban. Ezt már rég rendbe kellett volna tenni. Szigorúbb törvényre lenne szükség" – mondta egy idősebb férfi, aki szerint nem csoda, hogy az emberek megpróbálják megvédeni, amijük van. "Itt a szomszéd faluban pár éve a csősz lelőtt két almatolvajt. Jó, talán nem kellett volna őket teljesen lelőni, de amúgy mit tudott volna tenni ellenük? És a végén még őt sittelték le, a családjának pedig el kellett költöznie a környékről" – mondta rosszallóan.