A pécsi önkormányzat 2014 nyarára már egy üres telket akar látni a magasház helyén. A tulajdonosnak nincs pénze, az önkormányzatban bíznak.

A pécsi önkormányzat abban bízik, hogy a magasház jelenlegi tulajdonosa eleget tesz a kormányhivatal határozatának, és a szükséges forrás megszerzésével határidőre lebontatja a több mint két évtizede lakatlan épületet - tájékoztatta a polgármesteri kabinetiroda szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint mivel az ingatlan magántulajdonban van, a város számára egyelőre az a legfontosabb, hogy a későbbi bontás során a tulajdonos garantálni tudja a környéken élők biztonságát, valamint azt, hogy a munkálatok miatt sem a környező ingatlanokban, sem az ingóságokban nem keletkezik semmilyen kár.

Hangsúlyozták: a város érdeke az, hogy "minél előbb eltűnjön a múlt huszonöt emeletnyi kétes öröksége", amely évtizedek óta Pécs szégyenfoltja. "A magasházat birtokló cég tulajdonosváltása, az új tulajdonos sajtóból megismert nyilatkozatai óvatos bizakodásra adnak okot, ezekből ugyanis az derült ki, hogy az épület tulajdonosának is az a célja, hogy meggyorsítsa az épület bontását" - írták.

A Baranya Megyei Kormányhivatal arra hivatkozva, hogy a magasház veszélyessé vált, október végén rendelte el az ingatlan bontását, és fél évet adott rá a tulajdonosnak.

A magasház tulajdonosának, a La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft.-nek a képviselője kedden az MTI-nek azt mondta: mivel a felszámolás alatt álló cégnek nincs pénze, a munkálatok akkor kezdődhetnek meg, ha az önkormányzat a hitelezők kifizetése érdekében meghirdetett nyilvános licit keretében megszerzi az épületet, illetve megkapja a kormánytól a bontáshoz ígért anyagi támogatást.

Hosszú Zoltán szerint a ház ez év végén, jövő év elején a városé lehet, és 2014 nyarán már egy üres telket láthatnak az arra járók.