Több pénzt kapnak az egyházak

2013.11.08. 21:56

Az állam azonos mértékben akarja támogatni az egyházi és az állami felsőoktatási intézményeket. A vatikáni szerződést módosító törvény szerint többek között papképzést indíthat egy magyar egyházi szervezet Rómában.

Balog Zoltán benyújtotta az 1997-es vatikáni szerződésről szóló javaslatot, amely szerint a katolikus egyház felsőoktatási intézményei az államiakkal azonos támogatást valamint plusz pályázati és központ forrásokat kaphat.

85 százalékot kapna a Pázmány

A tervezet szerint a katolikus egyház felsőoktatási intézményeiben az állami ösztöndíjas, nem hitéleti képzésekre felvehetők aránya el kell érje az állami intézményekben állami ösztöndíjjal betölthető helyek 5 százalékát.

A nem hitéleti képzésekre folyósított képzési, tudományos, fejlesztési és speciális támogatások mértéke nem lehet kevesebb évi 7,5 milliárd forintnál.

Ezen állami támogatás 85 százalékát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, 13 százalékát az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, 1-1 százalékát pedig a Gál Ferenc Főiskola és a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola kapja.

Emellett az állam a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet kiemelt egyetemként ismeri el, és biztosítja, hogy az egyházi egyetem vagy főiskola által fenntartott kollégiumok, diákotthonok működéséhez az állami intézményekkel azonos támogatást nyújt. És az intézmények hallgatói is azonos jogcímeken azonos hallgatói juttatásokat kaphatnak.

A javaslat szerint az állam biztosítja a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlhatóságát az egyháznak vagy egy külön állami célnak. Ha ez az összeg együttesen nem éri el az szja 1 százalékát, a különbözetet a központi költségvetés az egyes egyházaknak és a külön állami célnak a felajánlók számának arányában biztosítja.

Papneveldét indítunk Rómában

A tervezet szerint az éves járadék összegét a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző évi átlagosfogyasztói árindex alapján korrigálni kell. Az állam a nem természetben igényelt ingatlanok alapján járó járadék összegét kiegészíti, ennek induló összege 2011-ben 5363,2 millió forint.

A Pápai Magyar Egyházi Intézet papképzés céljára ingyenesen megkapja a római Falconieri-palotában általuk bérelt helyiségeket, és az állam elismeri az intézetnek a házban lévő két lakás tulajdonjogára szóló elvi igényét.

További rendelkezés, hogy az állam ugyanakkora részt vállal a vallási kulturális örökség egyházi tulajdonban lévő műemlékeinek és művészi alkotásainak felújításában az állami tulajdonban lévőkhöz képest.

Az alaptörvény miatt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius október 21-én Budapesten írta alá a vatikáni szerződés módosítását, amelyet a benyújtott törvényjavaslat elfogadásával hirdetnek ki, és amely a kihirdetést követő napon lép hatályba. Semjén Zsolt az aláíráskor a módosítást azzal indokolta, hogy a jogszabályi környezet alapvetően megváltozott, példaként említette az új alaptörvényt, az egyházügyi törvényt és az oktatási törvényeket, továbbá az adójogszabályok változásait.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerdán azt követelte, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a vatikáni szerződés októberben aláírt módosításának szövegét. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője úgy fogalmazott, hogy a kormány "titkos körülmények között" módosította szerződést, és elfogadhatatlannak tartják, hogy annak tartalmát nem ismeri az ország. Erős a gyanú, hogy "itt a vatikáni mutyi", és a DK nem szeretné, ha a "vatileaks-iratokból" derülne ki, hogy mit művelt a kormány - mondta.

Semjén Zsolt akkor erre úgy reagált, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalja az aláírt szövegét, és ha jóváhagyja, azt benyújtják a parlamentnek.