Bemutatta budapesti jelöltjeit a baloldal

Vágólapra másolva!
Az MSZP tizenegy, az Együtt-PM pedig hét körzetben állít jelöltet Budapesten, derült ki péntek délután az A38 hajón, amikor a két szervezet bemutatta fővárosi jelöltjeit. Az Együtt-PM olyan országosan ismert politikusokkal szeretne nyerni a fővárosban, mint Szabó Tímea vagy Juhász Péter, míg az MSZP régi bevált jelölteket és új helyi politikusokat is indít. Az ellenzékiek szerint a bemutatott jelöltek többsége megnyeri körzetét, és gondoskodik arról, hogy "ne Felcsút maradjon az ország fővárosa".
Vágólapra másolva!

"Az ellenzéki város nagyszerű jelöltjeit mutatjuk be" - kezdte Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője péntek délutn az A38 hajón, amikor Mesterházy Attila MSZP-elnökkel bemutatta a két párt közös budapesti jelöltjeit. A két szervezet megállapodása szerint az a 18 fővárosi választókerületből tizenegyben a szocialisták, hétben pedig Bajnaiék állítanak jelöltet, és a két szervezet támogatja egymás indulóit, közös kampányt is szerveznek. A 18 jelölt közösen ült ki a színpadra, mögöttük Budapest látképével és egy felirattal: "kormányváltók szövetsége".

EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETBALOLDALI JELÖLT
BUDAPEST 1. (I–V.)Juhász Péter, Milla
BUDAPEST 2. (XI.)Józsa István, MSZP
BUDAPEST 3. (XII.)Szabó Tímea, PM
BUDAPEST 4. (II–III.)Szelényi Zsuzsa, Együtt
BUDAPEST 5. (VIVII.)Kocsis-Cake Olivio, PM
BUDAPEST 6. (VIIIIX.)Pál Tibor, MSZP
BUDAPEST 7. (XIII.)Hiszékeny Dezső, MSZP
BUDAPEST 8. (XIV.)Tóth Csaba, MSZP
BUDAPEST 9. (X.)Burány Sándor, MSZP
BUDAPEST 10. (III.)Kiss László, MSZP
BUDAPEST 11. (IV.)Kiss Péter, MSZP
BUDAPEST 12. (XV.) Móricz Eszter, MSZP
BUDAPEST 13. (XVI.)Tordai Bence, PM
BUDAPEST 14. (XVII.)Lukoczki Károly, MSZP
BUDAPEST 15. (XVIII.)Simon Gábor, MSZP
BUDAPEST 16. (XIXXX.)Hiller István, MSZP
BUDAPEST 17. (XXI-XXIII.)Szabó Szabolcs, Szolidaritás
BUDAPEST 18. (XXII.)Somfai Ágnes, PM

A jelöltlistából látszik, hogy Bajnai Gordonék több országos politikusukat is elindítják egyéniben Budapesten. Mint arról már beszámoltunk, a belvárost és a Várnegyedet magában foglaló 1. választókerületben Juhász Péter, a Milla elnöke száll szembe Rogán Antallal, míg Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke az erősen jobboldali XII. kerületben indul.

Az MSZP több választókerületben olyan jelöltet indít, aki 2010-et megelőzően már többször győzött abban a körzetben (bár a választókerületek 2014-ben az új törvény miatt jóval nagyobbak, mint korábban, és az eddigi 32 helyett csupán 18 választókerület lesz Budapestnen). Újpesten lesz jelölt például Kiss Péter volt kancelláriaminiszter, a XI. kerületben indul Józsa István frakcióvezető-helyettes Simicskó István sportügyi államtitkrral szemben, és Dél-Pesten elindul Simon Gábor elnökehelyettes, illetve Hiller István volt pártelnök is.

Most Felcsút az ország fővárosa

A jelöltek bemutatása előtt a két szervezet több képviselője mondott néhány mondatot a budapesti baloldali összefogás céljról. Szelényi Zsuzsa, az Együtt alapítója azt mondta, hogy Budapest az elmúlt években a főváros és vidék szembeállításának áldozata volt, és az ellenzéki jelöltek azon lesznek, hogy megmutassák, hogy a főváros a vidékkel együtt működik megfelelően.

Karácsony Gergely PM-es képviselő arról beszélt, hogy az országhoz hasonlóan Budapest is "rosszul van kormányozva", "nemcsak a gyengéket, hanem a fákat is ellenségként kezelő vezetője van". Karácsony szerint ma Magyarország fővárosa nem Budapest, hanem Felcsút, "Orbán Viktor faluja". Karácsony azt mondta, hogy a kutatsaik szerint ha most lennének a választások, Budapesten az ellenzék győzne. A most bemutatott jelöltek többségéből szerinte biztosan parlamenti képviselők lesznek, és ők fognak gondoskodni arról, hogy ismét Budapest legyen az ország fővárosa.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és budapesti frakcióvezetője azt mondta, hogy Budapest ma egy fejlődésétől megfosztott, elszigetelt orszg, amelynek nincs igazi vezetése, mert az Orbán-kormány kézivezérlése alatt működik. Horváth szerint az ellenzékiek abban különböznek a legjobban a fideszesektől, hogy náluk nem számít az, ki hány pártrendezvényre jár, hanem csak a szakmai hozzáértés számít - "legyen szó színházigazgatóról vagy egy közműcég vezetőjéről".