Elüldöztek egy traktort a kishantosi szántóról

Vágólapra másolva!
Az egyik új bérlő elkezdte felszántani a földjét, kivonult a Greenpeace, és kihívták a rendőrséget is. A kishantosiak szerint senki sem teheti a lábat a földre, ugyanis birtokvédelmet kértek. Többen odamentek a traktorosoz, mire az inkább odébbállt.
Vágólapra másolva!

Egy traktor jelent meg pénteken azon a kishantosi szántóföldön, amelynek hovatartozásáról napok óta vitatkozik a korábbi haszonbérlő Kishantos Vidékfejlesztési Központ és a Nemzeti Földalapkezelő (NFA). Bolye Ferenc, a kishantosi központ egyik vezetője az Origónak azt mondta, hogy a traktor a földek egyik új haszonbérlőjéhez tartozik, és nincs joga a területen lenni. A Greenpeace Magyarország helyi vezetője pedig azt mondta, fel fogják szólítani a traktorost, hogy hagyja abba, amit csinál, és ha nem teszi meg, akkor elé fognak állni, és megakadályozzák, hogy folytassa a szántást. A traktoros végül inkább nem kockáztatta meg, hogy elhajtson a szántó szélén álló aktivisták mellett, és elhagyta a területet.

A kishantosi központ éveken át egy ökogazdaságot működtetet a területen, a haszonbérleti szerződésük azonban október végén lejárt. Az NFA pályázatot írt ki a földekre, amelyen ugyan a központ elindult, de nem nyert, a földeket pedig nyolc új haszonbérlő szerezte meg.

A hétfői átadáson azonban a kishantosi központ nem adta át az NFA-nak a földeket, mondván, hogy a pályázat jogsértő volt, és bírósághoz fordultak. Egyben jelezték azt is, hogy meg fogják akadályozni, hogy az új haszonbérlők közül bárki is elkezdje a munkát a földeken, szerintük ugyanis ehhez nincs joguk, amíg a földeket át nem adják. A kormány másképp látja a helyzetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium akkor azt közölte az Origóval, hogy formális átadásra nem is volt szükség, a földek a szerződés lejártával már nem tartoznak a központhoz, így azokat továbbadták az új haszonbérlőknek.

Molinó a kishantosi szántón Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A földekre tudtunkkal a kishantosi központ és az új haszonbérlők is birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek. Radics Katalin, a Greenpeace helyi vezetője azt mondta, hogy amíg a birtokvédelmi eljárás tart, addig senkisen sincs joga használatba venni a területet. Emiatt pénteken ki is hívták a rendőrséget, akik azonban Radics szerint azt mondták, hogy nem avatkoznak bele a vitába, azt a feleknek maguknak kell megoldaniuk. Elhajtottak, később azonban mégis visszatértek, Bolye Ferenc szerint az új bérlő hívására, viszont akkor sem avatkoztak közbe.

A kishantosi vitáról itt olvashat bővebben, itt pedig megtudhatja azt is, miért haragszanak az új gazdák a Greenpeace-re, és miért volt necces a pályázat.