Az új taxirendelet életbe lépése óta végzett ellenőrzéseket a BKK. A társaságokat többnyire rendben találták. 

A szeptember elején életbe lépett új taxirendelet óta 1367 nyílt és 1695 próbautazásos ellenőrzést végezett a BKK: 764 esetben a taxisok nem adtak számlát vagy nyugtát, 70 esetben pedig a hivatalos tarifánál drágábban fuvaroztak a taxisok, hamis számlát adtak, vagy taxaméter nélkül vitték az utast. Utóbbiak engedélyét azonnal bevonták, és eljárást kezdeményeztek a fogyasztóvédelmi hatóságnál a vásárlók megkárosítása miatt. 74 taxisnak vették el az engedélyét.

A társaságok megfelelnek

A BKK emellett szeptember óta 845 taxi minősítő ellenőrzését is elvégezte, és minden harmadik esetben szabálytalanságot találtak. A minősítések során a jármű külső és műszaki jellemzőit, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrzik az új droszthasználati engedély kiadása előtt. A vizsgálaton 593 jármű felelt meg, 249 esetben pedig hiánypótlásra, javításra szólították fel a taxist, három esetben pedig végleg elutasították a kérelmet.

A taxisok mellett a BKK a fuvarszervező társaságokat is előminősíti, október 31-ig tizenhárom társaság kérelmezte ezt az eljárást, tíz társaságé sikeres volt, kettőnek a minősítése folyamatban van, egyet hiánypótlásra szólítottak fel.