Feri addig üti őket, amíg a keblükre nem ölelik

2013.11.12. 06:57

Egyre több kellemetlenséget okoz Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak Gyurcsány Ferenc, akinek eltökélt célja, hogy bevegyék őt az összefogásba. Gyurcsány a pártja jövőjéért és a politikai túlélésért harcol, egyre keményebb lesz, és ha nem megy szép szóval, akkor akár az MSZP-s és az Együtt-szavazók elcsábításával kényszeríti ki, hogy szóba álljanak vele. Úgy tűnik, sikerrel járhat, az MSZP-ben és az Együttben is felvetették már, hogy minden sérelem ellenére szükség van rá és a DK-ra.

"Feri rá fogja kényszeríteni az MSZP-t és az Együttet az összefogásra" – foglalta össze egy DK-s vezető néhány nappal ezelőtt, mi várható Gyurcsány Ferenctől a következő időszakban. Szerinte a volt kormányfő ezért a célért százszoros sebességre kapcsolt, és "egyre keményebb lesz mindenkivel, ha kell Mesterházyval és Bajnaival is". Ez az egyre nagyobb keménység azt jelenti, hogy Gyurcsány annyira határozottan fogja képviselni a teljes összefogás politikáját, hogy "az se baj, ha a baloldalon nem kapnak levegőt".

Az elmúlt hetekben valóban jól érzékelhető volt Gyurcsány erősödő aktivitása, amivel nem a kormánypárti ellenfeleit, hanem elsősorban a baloldali ellenzéki társait hozta zavarba. Gyurcsány például október közepén nem kis felzúdulást okozott az MSZP-s vezetők körében a párt pénzügyeit érintő kijelentésével – "jobb, ha nem tudjuk, honnan vándorolt pénz a szocialistákhoz" –, mert ezzel hosszas magyarázkodásra kényszerítette egykori párttársait.

Gyurcsány Ferenc és Mesterházy AttilaForrás: MTI/Mohai Balázs

Gyurcsány szintén kényelmetlen helyzetbe hozta Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont, amikor SMS-ben kérte őket a közös október 23-ai ünneplésre, holott akkor már a két párt nagyban szervezte a rendezvényt. Az MSZP-seknek és Együtt-PM-eseknek viszont a legnagyobb sokkot az jelentette, hogy Gyurcsány október 23-án minden előzetes megállapodást felrúgva az általuk kötött szövetséget támadta, közös kormányfőjelöltet követelt, és mindenkit érintő összefogást kért, majd két nap múlva a hátralépésüket sürgette.

Gyurcsánynak van egy javaslata

Gyurcsány Ferenc nem véletlenül okoz kellemetlen perceket baloldali társainak, DK-sokkal folytatott beszélgetésből úgy tudjuk, éppen az a célja, hogy akár a többi ellenzéki párt rovására is megerősödjön, és ezzel újra a tárgyalóasztalhoz kényszerítse Mesterházyt és Bajnait. Gyurcsány legalább azt szeretné elérni – és ezt a javaslatát az MSZP-seknek és az Együtt-PM-eseknek is elküldte –, hogy az egyéni választókerületekben vele is megállapodjanak.

Ehhez azt javasolja, hogy 27 hagyományosan jobboldali kerületben, például Csornán, Debrecenben vagy a XII. kerületben minden baloldali párt állítson jelöltet, így mindenkinek lehet országos listája, de a többi egyéni körzetben egyezzenek meg egymással. Hiába állít ugyanis egyetlen jelöltet a 106 körzetben az MSZP és az Együtt-PM (75:31 arányban), ha a DK kimarad a szövetségből, és mindenhol saját jelöltet állít. Az egyfordulós rendszerben ezzel sok helyen veszélyezteti a baloldal győzelmét.

A szocialista és DK-s beszélgetésekben például rendszeresen visszatérő példa a XIII. kerület, amely hagyományosan baloldali körzet, de a teljesen új MSZP-s jelölttől, Hiszékeny Dezsőtől könnyen elvehet annyi szavazatot az országosan ismert Vadai Ágnes, hogy ezzel a Fidesz lehet a győztes – nevető harmadik – a kerületben. Az országban MSZP-s és DK-s számítások szerint nagyjából 30 ilyen körzet lehet, ahol a DK-s indulás biztosan veszélyezteti a baloldali győzelmet.

A "lécci, lécci, lécci" időszaka lejárt

A szocialisták szeptember elején már tárgyaltak az összefogásról Gyurcsányékkal, de a DK vezetői akkor választási megállapodás nélkül hagyták el az MSZP Jókai utcai székházát. Gyurcsány szerint a szocialisták elfogadhatatlan ajánlatot tettek, Mesterházy Attila elnök viszont azzal indokolta az együttműködés elmaradását, hogy Gyurcsány Ferenc "túl megosztó és túl sokat követel".

A DK vezetése ezek után döntött úgy, hogy ha nem megy szép szóval, asztalnál, akkor erővel kényszerítik ki a megállapodást. "A lécci, lécci, lécci időszaka lejárt, most akkor jön a beláttatás időszaka" – fogalmazott egy DK-s vezető. Egy másik DK-s pedig azt mondta: "Meg lehet minket érteni, a politikai túlélésért küzdünk." Szerinte szeptemberben eldőlt, hogy a DK csak úgy tud szóhoz jutni a baloldalon, ha növeli a szavazói számát, akár azon az áron is, hogy az MSZP-től és az Együttől hódít el szimpatizánsokat. Varju László, a DK pártigazgatója az Origónak egy autóversenyes hasonlattal világította meg a szituációt: "Ha kilöktek minket az autóból, ne várják, hogy feltartott kézzel megállunk az út szélén. Egyértelmű, hogy beszállunk a versenybe mi is, a saját autónkkal."

Gyurcsány Ferencre megharagudtak október 23-ánFotó: Mudra László – Origo

Ez a saját autóba szállás egész pontosan azt jelentette, hogy a DK a saját politikáját és programját képviselve elkezdte az MSZP-t és az Együttet is riválisnak tekinteni, és sorozatosan megpróbálja őket leelőzni. Kerék-Bárczy Szabolcs DK-s elnökségi tag szerint viszont senkinek nem szabad úgy felfogni ezt a helyzetet, hogy a DK a másik két baloldali párt kárára terjeszkedik, "ez inkább egy belső baráti verseny, ahol örülni kéne, hogy a másik milyen jó szlogent, akciót talált ki".

Nyíltan háborúzzanak Gyurcsánnyal?

Mesterházy és Bajnai október 23-a óta egész biztosan nem baráti versenynek fogja fel a helyzetet. A két pártvezető több nyilatkozatban is bírálta Gyurcsányt, amiért "meghekkelte a rendezvényt", ellenük politizál, és így a baloldal már megint önmagával és nem Orbán leváltásával van elfoglalva. A DK-sok viszont semmi meglepőt nem látnak Gyurcsány október 23-ai szereplésében, mert szerintük Gyurcsány Kuncze Gáborral és Fodor Gáborral karöltve ugyanazt képviselte, amit hetek óta máshol is hangoztatott: össze kell fogni, be kell állni egyetlen vezető mögé. Gyurcsány ráadásul felajánlotta azt is, hogy ha kell, ő hátralép, ám a DK-sok szerint mindeddig válasz nélkül maradt ez a felajánlása.

Mesterházyék és Bajnaiék azért nem válaszolnak, és nem állnak szóba Gyurcsánnyal, mert mindkét párt vezetői megharagudtak rá az október 23-ai szereplése miatt. A megkérdezett szocialisták és az Együtt-PM-esek azt mondták, szerintük Gyurcsány célja nem a jövő évi győzelem, hanem a DK saját politikai jövőjének a biztosítása. Bajnai Gordon például az Origónak adott interjújában ezt úgy fogalmazta meg: "Gyurcsány jelenlegi taktikája alapján kérdés, hogy a 2014-es győzelmet tartja-e szem előtt, vagy csupán azt, hogy mindenáron, akár az ellenzék veresége árán is bejusson a parlamentbe". Mesterházy és Bajnai ugyanakkor azért nem vág vissza, mert még mérlegelik, mennyit árthat még a baloldalnak, ha elkezdenek nyíltan háborúzni Gyurcsánnnyal.

Gyurcsány ennél csak többet árthat

A saját tétlenségük és Gyurcsány aktivitása ugyanakkor nem várt folyamatokat indított el az MSZP-ben és az Együtt-PM-ben is. Mindkét szervezetben egyre többen vetik fel, hogy valóban felül kellene vizsgálni a jelenlegi megállapodást, és újratárgyalni Gyurcsánnyal a választókerületeket. Az MSZP múlt csütörtöki frakcióülésén például Lendvai Ildikó volt pártelnök, a most létrehozott elnöki tanácsadó testület tagja sürgette a tárgyalások újrakezdését és az összefogást az egyéni körzetekben. A Hvg.hu-nak Lendvai hétfőn nyilvánosan is kimondta: "Az események előrehaladtak, Gyurcsány Ferenc itt van, bejött a szobába. (...) Az együttműködésnek vannak egészen laza formái is. Abban biztos vagyok, el kell kerülnünk, hogy egymás ellen induljunk egyéni körzetekben."

A frakcióülésen ezt a felvetést többen, például a Mesterházy Attilához közel álló Gúr Nándor alelnök és Szanyi Tibor is élesen kritizálták, de több MSZP-s is azt mondta az Origónak, hogy Lendvainak igaza van. "Öngyilkosság lenne, ha továbbra is ellenségként kezelnénk Gyurcsányt, mert ennél csak többet árthat" – fogalmazott egy képviselő.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai GordonForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezzel párhuzamosan az Együtt-PM-nél szintén felvetették néhányan a DK-sokkal való összefogás szükségességét. Úgy tudjuk, a Szolidaritás politikusai levélben sürgették néhány napja Bajnait, hogy stratégiai váltásra van szükség, és helyi szinten mindenképp szorosabb viszonyt kell kialakítani a DK-sokkal. Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke az utóbbi napokban többször is a szélesebb összefogásról beszélt, és szerinte a demokratikus ellenzéki erőkben benne van mindenki, Gyurcsány Ferenc is.

A DK a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint egyre jobban erősödik, már önállóan is a parlamenti bejutás küszöbén van. A DK-sok szerint Gyurcsány arra készül, hogy ha kellően erős lesz jövő év elején, és 8-10 százalékot mérnek neki a kutatók, akkor "előáll egy méltányos ajánlattal". Ez nagyjából arról fog szólni, hogy hajlandó külön listán indulni, és visszaléptetni az egyéni jelöltjeinek többségét, ha néhány helyen viszont az MSZP-Együtt lép vissza a javára. Az ajánlat azért lesz méltányos, mert Gyurcsány néhány hellyel is beéri majd. A DK-sok szerint így a választók is egyértelműen látják majd, hogy nem Gyurcsányon múlik az összefogás, "nem ő lesz a bűnbak, ha nem sikerül legyőzni Orbánt tavasszal" – mondta egy DK-s.

Egy MSZP-s erre azt mondta, hogy bár továbbra is tartanak attól, hogy Gyurcsány sok szavazót elriaszthat a baloldaltól, mérlegelni kell, hogy az elutasításával egyre többet veszíthet az MSZP és az Együtt. Az MSZP-s képviselő úgy foglalta össze a baloldal mostani helyzetét: "Feri addig üt minket, amíg a keblünkre nem öleljük. Nem gondoltam volna, hogy fél évvel a választások előtt itt fogunk tartani."