Minden szakon lesz államilag támogatott hely

Vágólapra másolva!
A miniszter és a HÖOK 16 szakon meghatározta a ponthatárokat. Jogra és kommunikációra továbbra sem lesz könnyű bekerülni. Balog plusz pénzt is ígért.
Vágólapra másolva!

Minden felsőoktatási szakon lesz államilag finanszírozott férőhely a jövő évben - jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere miután szerdán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK)tárgyalt és megerősítették a témában kötött korábbi részmegállapodást.

A dokumentumban a korábbi egyezséghez hasonlóan 16 szakon - közte közgazdász, jogász és kommunikációs képzésben - külön meghatározták a bekerüléshez szükséges ponthatárokat. Ezek 410 és 465 pont között mozognak.

Balog Zoltán bejelentette azt is, hogy a felsőoktatás jövőre több mint 18 milliárd forintos pluszforrással számolhat. A megállapodás kitér arra is, hogy a felek folytatják együttműködésüket a minőségi felsőoktatás megteremtése érdekében, mind kétoldalúan, mind a felsőoktatási kerekasztal keretei között.

Az még nem dőlt el, hogy a kancellária rendszert kísérleti jelleggel bevezessék-e már most január 1-től bizonyos intézményeknél, vagy egységesen a rákövetkező esztendőben - jelezte Balog Zoltán.

A kormány egyidejűleg az autonómia jegyében visszaállítja a rektorválasztás korábbi módját. Ennek értelmében az intézményvezetőt a szenátus választja meg és a miniszter megerősítésre terjeszti fel az államfőnek.

Körösparti Péter, a HÖOK elnöke teljesen elfogadhatónak nevezte a megállapodást. Mint kifejtette: sikerült megőrizni azt a pozíciót, hogy minden szakon lesznek állami ösztöndíjas helyek.