Horváth Csaba az MSZP főpolgármester-jelöltje

Horváth Csaba MSZP-s képviselő és Tarlós István fideszes főpolgármester a 2012-es budapesti költségvetés tárgyalásán a Fővárosi közgyűlésen.
Vágólapra másolva!
Még csaknem egy év van hátra a jövő őszi önkormányzati választásokig, de az MSZP már megnevezte a jelöltjét: Horváth Csabát, aki négy évvel ezelőtt is indult Tarlós István ellen. Legemlékezetesebb ígérete az ingyenes BKV-ról szólt.
Vágólapra másolva!

Horváth Csabát jelöli az MSZP főpolgármesternek - írja a Népszabadság. Az MSZP országos elnöksége hivatalos formában is támogatásáról biztosította Horváth Csaba pályázatát a főpolgármesteri posztra, ez az egyik fontos formális lépcső a hivatalos jelöltség felé vezető úton. A politikus a fővárosi ambíciói miatt nem szerepel a párt országos listáján sem. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke azt mondta a lapnak, hogy nem gondolkodnak más jelöltben, Horváth nagyon sokat dolgozott a fővárosi politikában, polgármester is volt, és végigcsinált egy nagyon nehéz 2010-es kampányt.

Horváth Csaba és Tarlós István egy 2012-es közgyűlésen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ebben a kampányban Horváth főpolgármester-jelöltként Tarlós Istvánnal küzdött. 29,4 százalék szavazott rá, míg Tarlósra 53,3 százalék. A harmadik jelölt Jávor Benedek (akkor LMP-s, ma PM-es) volt, ő majdnem 10 százalékot szerzett.

Horváth Csaba legemlékezetesebb húzása ebben a kampányban az volt, amikor váratlanul ingyen BKV-t ígért a budapestieknek. Május elsején, egy majálison mondott beszédében okozott meglepetést ezzel az ígérettel, amit úgy vezetett be: "Van egy jó hírem", "2013-tól díjmentessé tesszük a díjmentes közösségi közlekedést", amelyet a dugódíj beszedésével kompenzált volna. A Népszabadságnak néhány napja interjút adott Horváth, ott már arról beszélt, hogy bár az ötlet "nem volt teljesen elképzelhetetlen", már nem tartja lehetségesnek.

A Népszabadság cikke szerint egyelőre egyáltalán nem egyértelmű, hogy a szocialistákkal szövetséges Együtt-PM automatikusan felsorakozik-e majd az MSZP-s politikus mögé. A pártszövetség ugyanis majd csak az országgyűlési választások után koncentrál az önkormányzati választások jelöltjeire.