Tegnap még mosott rájuk

Család, Kislányait késelte meg egy apa Budapesten
Vágólapra másolva!
Másfél éve egyedül nevelte két kislányát az a harmincéves férfi, aki szerdán hajnalban késsel támadt a gyerekekre. A szomszédok nem látták előre a bajt, az apa a válása óta magába fordult, de rendesen bánt a lányokkal, akik tegnap még vidáman szaladgáltak, az apjuk pedig azt tervezte, hogy szerdán orvoshoz viszi őket.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban a budapesti, XVII. kerületi Lajosház utca lakói közül többen arra ébredtek, hogy világos van a lakásukban az utcán álló rendőrautók lámpáitól. A rendőrautók szirénazaj nélkül, de villogó lámpákkal ahhoz a házhoz vonultak ki, ahol V. János megkéselte két kislányát, majd magában is megpróbált kárt tenni. A szomszédoknak tippjük sincs, hogy ki értesíthette a mentőket és a rendőrséget. A két kislányt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba (szerda estére már stabilizálódott az állapotuk).

Jókedvűen szaladgáltak

A harmincéves apát rendes embernek ismerték a környéken. Vasazásból élt, volt egy régi kocsija, "olyan, mint a Zuk, de nem az", azzal járt ócskavasakat gyűjteni, meg minden mást is, ami éppen kellett a családnak. "Élelmes gyerek volt, mindent meg tudott szerezni" - mondta róla az egyik közeli szomszédja, Laci bácsi. János nem autószerelő, de az egyik utcában lakó férfi többször vitte hozzá az autóját, mert tudott neki alkatrészekkel segíteni.

Játék és asztal az udvaron. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Origo

A család házán látszik, hogy nem veti fel őket a pénz: egy pici, fehérre meszelt, toldott-foldott házikó, amelynek a tetejére autógumikat sorakoztattak fel, tán azért, hogy óvják a kissé roskatag tetőt. A kert közepén egy látszólag cirkuszból vagy vidámparkból kiselejtezett forgó játék áll, mellette asztal, összelomizott székekkel körülvéve. A kerítés csak félig takarja az udvart, és az a fél tákolmány is nádból van.

A férfi egyedül nevelte két kicsi, négy- és hatéves lányát, minden reggel ő maga vitte őket óvodába. "Tegnap még láttam őket az utcában, jókedvűen szaladgáltak a lányok, de az egyik szomszédtól azt hallottam, hogy betegek voltak, ma akarta orvoshoz vinni őket" - mesélte az egyik közelben lakó. "Tegnap még ki is mosott rájuk" - jegyezte meg, és az udvaron, a kerti szárítón lógó ruhák is erről árulkodtak.

Néha jött egy rendőrautó

A szomszédok szerint János úgy másfél éve neveli egyedül a kislányokat, akkor vált el a feleségétől. Az egyik szomszéd azt mondta, a férfi nagyon féltékeny volt a nála legalább öt-hat évvel fiatalabb feleségére, aki valószínűleg ezért hagyta ott a családot. Egy másik szomszéd szerint sosem veszekedtek az asszonnyal, Laci bácsi viszont - bár nagy veszekedéseket szintén nem tapasztalt - néhányszor látott rendőrautót a ház előtt. "Elbeszélgettek vele, aztán nem történt semmi, be nem vitték, azt láttam volna" - mondta.

Rendőrök helyszínelnek a háznál. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Többen tudni vélik, hogy a válás után a bíróság a férfinak ítélte a gyerekeket, a nőt azóta szinte sosem látták a háznál, egyedül a férfi anyja járt itt többször, illetve Erzsike, az egyik közvetlen szomszéd, akivel nagyon jó viszonyban voltak, őt azonban sem sikerült elérnünk. "A válás óta a férfi szépen ellátta a gyerekeket, rendesen hordta őket óvodába, nem látszott rajta semmi különös, bár elég zárkózott volt" - mondta Elekes Béláné.

Lefogyott és magába fordult

Laci bácsi szerint a férfi a válás után megváltozott, előtte közvetlen, beszédes és többnyire jókedvű volt, utána azonban eléggé magába fordult. "Alig beszélgettünk azóta" - mondta, majd megjegyezte, hogy leginkább János fizikumán látszott meg, mennyire megviseli a válás: "Jó karban lévő, erős legény volt, de mióta szétmentek az asszonnyal, nagyon lefogyott."

A férfi a Tanár utcai Mézeskalács óvodába vitte a gyerekeit, az intézmény vezetője azonban nem szeretett volna velünk beszélni. Annyit árult csak el, hogy a Facebookon értesültek az eseményről, többen ugyanis a környéken laktak, így mire kinyitott az óvoda, már körbement az információ a szülők között.