Elnéző kerületekbe húzódhatnak a hajléktalanok

hajléktalanok, hajléktalanság, budapest, lakhatás, Hajléktalanok a Józsefvárosban, a Corvin-negyed közelében.
Vágólapra másolva!
Míg a főváros tűzön-vízen át keresztülvitte a hajléktalanok büntethetőségét lehetővé tevő rendeletet, amire több került még rá is licitált, maradt néhány városrész, amely visszafogottan kezeli a kérdést.
Vágólapra másolva!

Csillag Feri több évtizede él lomokkal már-már művészien körbepakolt kis kalyibájában Újbuda külső részén, a Tóváros lakópark szomszédságában. Azt mondja, nem izgatja a hajléktalanok büntethetőségét lehetővé tevő fővárosi rendelet, mert ő „MÁV-területen él”, ahol annak idején szülei háza is állt, csak azt lebontották.

Pedig lenne miért aggódnia. A Fővárosi Közgyűlésben csütörtökön fogadták el azt a tervezetet, amely Budapest jelentős területén büntetné az életvitelszerű utcán tartózkodást, vagyis gyakorlatilag kitiltaná a hajléktalanokat.

A rendeletben szerepel számos fővárosi terület, például a világörökségi közterületek, a tömegközlekedési megállók, illetve azok 50 méteres körzete, több tucat aluljáró és környéke, hidak, felüljárók, játszóterek, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és oktatási intézmények, és azok 100 méteres körzete. Ezt a kerületek kiegészíthették saját javaslataikkal, és ezt többen meg is tették, a rendelet végleges változatába be is kerültek a II. VI. IX. X. XI. XIII. XIV. XVI. XVII. és XVIII. XX. XXI. XXII. kerületek külön igényei.

Hajléktalanok viskója Budapest egyik külterületlén (képeink illusztrációk) Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Van olyan kerület, amelynek gyakorlatilag az összes közterületén büntethetővé válik az, ha valaki hajléktalanként ott él. Nehéz lenne másként értelmezni például a XIV. kerület Origónak is eljuttatott kiegészítését, amelyben a külön megnevezett, kiemelt területekhez (főútvonalak, nagyobb csomópontok) nem sorolt összes közterületet is idevette. A XIII. kerület a kerületi sportlétesítményeken és parkokon kívül az összes saját kezelésű utat, és azok 50 méteres körzetét, a IX. kerület pedig az összes közparkot zöldterületet, átjárót és padot is idesorolta.

A XVI. kerület a fővárosi közgyűlést megelőző napon fogadta el a saját javaslatát, amelyet nekünk is elküldött. Náluk tiltott hely lesz az összes lakótelep, illetve a parkosított Sashalmi sétány, valamint egy zöldterület, amely az elhagyott Cinkotai strand előtt fekszik. A strandon a helyiek szerint alkalmanként tábort ütnek hajléktalanok, de amikor a hét elején felkerestük a helyszínt, csak egy rég elhagyott táborhely maradványait találtuk a bozótban.

Voltak azért visszafogottabb városrészek. Óbuda például csak az összes játszóteret jelölte meg (ami amúgy is szerepel a főváros tervezetében), néhányan pedig semmilyen kiegészítést nem tettek.

Hajléktalanok a Corvin-negyed közelében (illusztráció) Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A XIX. kerület ennek indoklásaként kérdésünkre azt válaszolta, hogy náluk szinte a teljes területet lefedi a fővárosi rendelet, ezért nem találták szükségesnek azt kiegészíteni.

A XII. kerület tűnt a legengedékenyebbnek, bár több kerület válaszát még várjuk. Azt írták, a fővárosi rendelet „megfelelően szabályozza” a kérdést, de jelezték, hogy ők nem büntetéssel és tiltással, hanem különböző programok működtetésével igyekeznek biztosítani, hogy „a fedél nélkül élők jelenléte mellett is” használhatóak legyenek a kerületi kezelésben lévő közterületek, például a parkok.

A kerület tájékoztatása szerint tavaly óta fut egy rehabilitációs programuk, amelybe eddig 12 hajléktalan került be, a téli időszakban pedig nappali melegedőt, diszpécserszolgálatot, átmeneti szállást üzemeltetnek. A kerületben tavaly 96, idén 86 hajléktalant számolt össze a Máltai Szeretetszolgálat. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a város többi részéből esetleg hozzájuk vándorolnának át többen, közölték, ha szükségesnek ítélik, javaslatot tesznek a rendelet megváltoztatására.

Házfolgalás (illusztráció) Forrás: MTI/Kallos Bea

A kerület elnéző hozzáállásával akár szerepelhet is a hajléktalanok célpontjai között. János, egy a Kálvin téri aluljáróban pihenő hajléktalan az Origónak legalábbis azt mondta, van ismerőse, aki újabban a budai hegyekben, egy világháborús lövészárokban alakított ki magának négy-öt paplan és nejlonzsák segítségével hálóhelyet „amit be tud lehelni”. János rendszeresen a Kálvin téren éjszakázik több tucat hajléktalan társával, és azt mondja, jobbára békén hagyják őket a rendőrök, bár volt, amikor kihajtották őket az esőbe. A fővárosi rendelet elfogadása után biztos, hogy el kell hagyniuk az aluljárót. Hogy hova megy majd, arra János nem tudott választ adni. Ő nem szeretne egyetlen, szerinte „koszos és büdös” hajléktalanszállóba költözni, bár a Dankó utcában – ahova be szokott néha térni – ajánlgattak neki egy állítólag „szuper” budai munkásszállót, ahol 2-3 ágyas, tévés szobákkal várják hajléktalanokat, bár arra nem emlékszik pontosan, melyik szállóról volt szó.

A Ferenciek terén kolduló Józsi csak vállat vont az Origo kérdésére, hogy mihez kezd majd, ha életbe lép a jogszabály. „Egy hónap múlva véget ér az egész cirkusz” – mondta, megjegyezve, hogy korábban is volt már ilyen, de elmúlt - fetehetően arra az időszaklra gondolt, amikor 2011-ben a főváros, majd a VIII. kerület is hajléktalanokat büntető jogszabályokat hozott, de ezeknek később jóformán semmi eredménye nem lett. „Kérdeztem, is a rendőröket, hogy ’mi van főtörzs, már nem szólít fel?’, mire széttárták a kezüket, hogy 'hát változott a szabály'.”