A szcientológusok kérésére kezdett el vizsgálódni az új ombudsman

Vágólapra másolva!
Székely László a pszichiátriai kényszerbeszállítások ügyében indított vizsgálatot egy konkrét eset nyomán.
Vágólapra másolva!

A balassagyarmati pszichiátriai osztály több tekintetben is megsértette az emberi jogokat – derült ki az alapvető jogok biztosnak a vizsgálatából. Székely László egy nő ügyét vizsgálta, akit állítása szerint többször kényszerrel szállítottak a pszichiátriára. Ott azonban beleegyező nyilatkozatot írattak vele alá, amely szerint önként kérte a felvételét.

Így a kórház nem kezdeményezte a bírói felülvizsgálatot, amely egyébként kényszerbeszállítások esetében kötelező. Volt olyan eset is, amikor a beszállítását megelőzően nem is látta orvos. Az ombudsmani vizsgálat megállapította, hogy a pszichiátriai osztály megsértette a panaszos emberi méltósághoz és személyes szabadsághoz való jogát.

Az ombudsman az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Közép-Kelet Európa Alapítványának beadványa alapján indította a vizsgálatot. Az alapítványt a Szcientológia Egyház alapította 1969-ben, fő célkitűzése a pszichiátriai visszaélések kiderítése és feltárása. Nyíltan ellenzik a pszichiátriát és a pszichitáriai betegségek gyógyszeres kezelését.