Még két magyart keresnek a Fülöp-szigeteken

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztériumnak még nem sikerült velük felvenni a kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Még két, a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken tartózkodó magyart keresnek, egy magyar-svájci és egy magyar-kanadai kettős állampolgárt - mondta Wintermantel Péter, külügyi helyettes államtitkár pénteken.

A Külügyminisztérium három, név szerint is ismert magyar állampolgár érintettségéről tud a Haiyan-tájfun kapcsán. Egyikük rövidesen hazatér Magyarországra, két állampolgárral még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A konzuli szolgálat mindezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a magyar-svájci állampolgár már több mint tíz éve tartósan Svájcban él. A jakartai magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a másik illetékes külképviselettel, amely szintén keresi a férfit. A másik magyar ügyében a kanadai állampolgársága szerint illetékes manilai nagykövetség kapcsolatba lépett a rokonokkal. A jakartai magyar nagykövetség ezzel a külképviselettel is folyamatos kapcsolatban áll.

Wintermantel Péter kitért arra is, hogy a konzuli szolgálat azt javasolja a magyaroknak, hogy halasszák el tervezett utazásukat a Fülöp-szigetek középső részére, de ennek az ajánlásnak a szigorítására várhatóan nem lesz szükség, mivel a többi országrészt, így például a fővárost és környékét egyáltalán nem érintette a katasztrófa.

A Fülöp-szigetekre a múlt hét végén lecsapott Haiyan tájfun minden idők egyik legerősebb vihara volt. A természeti csapásnak több ezer halálos áldozata van. A vihar összesen mintegy 11 millió embert érintett, több mint 600 ezer embert kellett kitelepíteni miatta. Az óránkénti 378 kilométeres sebességet is elérő széllökésekkel érkező tájfun teljes településeket tett a földdel egyenlővé a Fülöp-szigeteken, ahol beszámolók szerint egy héttel a katasztrófa után is káosz és fejetlenség uralkodik, a segélyszállítmányok akadoznak, és egyre több az erőszakos cselekmény.