Újra ihatják a vizet az abasáriak

Vágólapra másolva!
A Heves megyei településen mérgező vegyi anyagok miatt több mint egy hónapig nem volt ivóvíz. Megépítették az új vezetéket.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origón is beszámoltunk, Abasáron október elején elzárták a vezetékes vizet, mert mérgező vegyi anyagok, szerves oldószerek kerültek a település vízellátását biztosító kutakba. A megyei védelmi bizottság még feljelentést is tett a szennyeződés miatt. Ebben a cikkünkben bővebben olvashat arról, hogyan élték meg az abasáriak a vízkorlátozást.

A vízellátás szüneteltetése körülbelül 1100 háztartást, 2500 embert érintett, akik az elmúlt hetekben csak lajtoskocsikból juthattak iható vízhez. A megyei védelmi bizottság közleménye szerint mostanra megépült az az ideiglenes vezeték, amin keresztül tiszta vizet kapnak az abasáriak. Az új vezetékben semmilyen szennyeződést nem találtak, így mától korlátozás nélkül lehet használni a vezetékes vizet.

A kormány az ideiglenes vezetékre 90 millió forintot, a vizsgálatokra 70 millió forintot, a szennyezettség okának kiderítésére pedig 100 millió forintot biztosított.