Ángyán József és Schiffer András szerint nem véletlen, hogy sem az MSZP, sem a Fidesz nem akarja átvizsgálni a NAV-ot.

Ángyán József szerint a Fidesz és az MSZP azzal, hogy nem támogatja az adóhatósággal kapcsolatos vizsgálóbizottság felállítását, azt bizonyítja, hogy "egységes maffiahálózat irányítja a háttérből a politikát" évtizedek óta.

A volt fideszes, jelenleg független képviselő Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével közösen a múlt héten kezdeményezte egy olyan parlamenti bizottság felállítását, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt folytatna vizsgálatot. Egy korábbi sajtótájékoztatón ugyanis Horváth András, a NAV munkatársa – aki már benyújtotta lemondását – arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezer milliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A hétfői sajtótájékoztatón Schiffer András ismertette: a kezdeményezésüket mindössze 50 képviselő írta alá, az LMP mellett a Jobbik frakciójának tagjai, valamint a független képviselők egy része. Az LMP-s politikus szerint sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nem érdeke az, hogy "az ország kiszabaduljon a maffiahálózatok szorításából".

Schiffer András bejelentette, hogy közérdekű adatkéréssel fordulnak a nemzetgazdasági miniszterhez, hogy 15 napon belül megkapják az ügyben egy hétvége alatt lefolytatott minisztériumi vizsgálati jelentést és megismerhessék annak főbb megállapításait.

Ángyán József úgy értékelte, a Fidesz–KNDP és az MSZP magatartása azt bizonyítja, hogy egy "néhány tucat gazdasági szereplő által irányított maffiahálózat kisajátította a politikát", és a két politikai oldal csak ennek a maffiahálózatnak a "délelőttös és délutános műszakjai". "Mi más indokolhatná, hogy egyik oldal sem támogatja ezt a vizsgálóbizottságot?" – tette fel a kérdést.