Kedden megszűnik az előzetes letartóztatás felső korlátja

2013.11.18. 19:35

Keddtől megszűnik az előzetes letartóztatás felső korlátja a legsúlyosabb bűncselekményeknél, így börtönben marad az ároktői banda azon tagja is, aki pénteken szabadult volna. Szigorodnak a kutyasétáltatási szabályok, és már az EU elleni kémkedést is büntetik. 

Keddtől megszűnik az előzetes letartóztatás időtartamának – eddig négyéves  felső korlátja a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél. A büntetőeljárási törvény módosítása a Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg.

A jogszabályt egy héttel ezelőtt, a házszabálytól eltérve hozta meg a parlament. A kormányoldal arra hivatkozva indítványozta a módosítást, hogy börtönben maradjon az ároktői banda egyik  nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint többrendbeli súlyos testi sértéssel vádolt  tagja, aki a módosítás nélkül november 22-én házi őrizetbe kerülne. A banda két tagja október elején megszökött a házi őrizetből, néhány nappal később Svájcban fogták el őket.

Az előzetes letartóztatás felső korlátjának eltörlését az alkotmányügyi bizottság szintén azzal indokolta, hogy a közelmúlt eseményei rávilágítottak: nem minden esetben elegendő négy év az elsőfokú határozat meghozatalára. Eredetileg ez a rendelkezés csak január 1-jén lépett volna hatályba, ám ehelyett a Ház úgy döntött, hogy már a törvény kihirdetését követő napon legyen érvényes.

A büntetőeljárások gyorsítását szolgálja, hogy életellenes bűncselekményeknél a szakértői intézeteknek három hónapon belül meg kell hozniuk állásfoglalásukat. Az eljárási törvény eddig nem tartalmazott határidőt a szakvélemény előterjesztésére. Ezt most 60 napban állapították meg, amit egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal, meg lehet hosszabbítani.

A parlament arról is határozott, hogy soron kívül kell értékelni egy bíró tevékenységét, ha egy általa tárgyalt per több mint két éve van folyamatban, és az iratok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a per ésszerű időn belüli befejezését késleltető, a bíró hibájából bekövetkezett mulasztás történt. Soron kívül kell minősíteni az ügyészeket is, ha a soron kívül lefolytatandó eljárásban az iratok megvizsgálására szabott, a felettes ügyész által meghosszabbított határidőt elmulasztják.

A tiltott kutyasétáltatást is büntetik

A nagyjából 120 paragrafusból álló, Navracsics Tibor igazságügy-miniszter által jegyzett büntetőjogi salátatörvény számos egyéb változást is bevezet. Így a jövő évtől kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel  vagyis a Magyarország ellen folytatott kémkedésre meghatározott mértékű szankcióval  büntetik azt is, ha valaki az Európai Parlament, az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács ellen hírszerző tevékenységet folytat egy unión kívüli állam érdekében.

A módosítás önálló büntető törvénykönyvi tényállásként határozza meg a sporteredmény tiltott befolyásolását, amit három  bűnszövetség vagy üzletszerű elkövetés esetén öt  évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnak. Az indoklás szerint a Btk. a bundázást jelenleg csalásként vagy vesztegetésként szankcionálja, ezután viszont a közbizalom elleni bűncselekmények között tartják majd számon.

Szabálysértésnek minősül, ha valaki a kutyáját  a vadász- és a szarvasgomba-kereső kutya kivételével  természeti, védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja.

A büntetőeljárási törvény módosítása alapján lakásmaffiás ügyben a sértett bizonyos feltételek mellett ideiglenes intézkedésként kérheti a korábban általa lakott ingatlan kiürítését, ha a feltételezett elkövetők laknak benne, vagy ők engedték át másnak ingyenes használatra.

A jogszabály bevezeti a szabálysértési eljárásban a mediációt, az elkövető és a sértett közti közvetítő, békéltető, megegyezést, jóvátételt célzó eljárást, amely a felek önkéntességén alapul.