Vágólapra másolva!
A tárgyalások nyilvánosak, de nem korlátlanul. Az újságírók és az ügyfelek lehetőségeit törvényben szabályoznák, ami jövőre készülhet el – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Készül egy új, úgynevezett igazságügyi tájékoztatási törvény tervezete. Ez meghatározná, milyen adatok, iratok kerülhetnének nyilvánosságra a tárgyaláson és az eljárás korábbi szakaszában – írja a Magyar Nemzet. Rendelkezne arról is, hogy az információkat hogyan lehet felhasználni. Ki kell dolgozni, hogy a perben részt vevő személyek milyen nyilatkozatot adhatnak saját ügyükben, és a jegyzőkönyvet feltehetik-e a világhálóra.

A Magyar Nemzetnek Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, az Országos Bírósági Hivatal kommunikációs munkacsoportjának tagja nyilatkozott erről. Azt mondta, a jogalkotóknak összhangot kell teremteniük két fontos alkotmányos intézmény, a tárgyalás nyilvánossága és a magánszféra védelme között. Szerinte az informatika fejlődése új megvilágításba helyezi már azt a kérdést is, hogy mit jelent egy tárgyalás nyilvánossága.

Egy vitairat már megjelent a témában, a jövő év elején egy szakmai fórumot is szerveznek az érintettek részvételével. A javaslat jövőre kerülhet az Országgyűlés elé.