Zsidók és muszlimok ajándékoztak meg egy szegény falut

Vágólapra másolva!
A Borsod megyei Csenyéte, az ország egyik legszegényebb faluja kapott tonnányi tartós élelmiszert és ruhát a Mazsihisztől és a Magyar Iszlám Közösségtől.
Vágólapra másolva!

A Magyar Iszlám Közösség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Mazsihisz ifjúsági csoportja csaknem 600 kiló lisztet, 1500 csomag instant levest, 300 kiló cukrot, 135 kiló rizst, tíz kiló szaloncukrot és ruhákat vitt vasárnap a Csenyétén élő 143, főként roma családnak.

A falu alpolgármestere, Horváth József elmondta, hogy az adomány nagy segítség a település lakóinak, mivel sok családban még egy tál levest sem tudnak adni a gyerekeknek. Hozzátette, hogy a házak is nagyon rossz állapotban vannak, és bár a lakosok egy része a közmunkaprogramban dolgozik, kérdéses, hogy fel tudják-e készíteni a roskadozó épületeket a télre.

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség (MIK) elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: "A vallásunk ugyan különbözik, de céljaink közösek: lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni a nehéz sorsú embereken".

A MIK évente húszezer adag bébiételt oszt szét magyar településeken, de adományoztak EKG- és újjáélesztő készülékeket is, az iszapkatasztrófa után pedig a devecseri gyerekek kaptak tőlük másfél tonna gyerekjátékot.

A magyarországi zsidó és muszlim közösség együttműködése hatéves múltra tekint vissza, tavaly a Borsod megyei Vilmányra vittek élelmiszeradományt.

"Példát is szeretnénk mutatni azzal, hogy az iszlám közösség és a Mazsihisz együttműködik a közös értékek alapján, mint például az önkéntesség, az adakozás, az elesettek segítése" - hangsúlyozta Huszár András, a Mazsihisz ifjúsági csoportjának vezetője.