Legalizálnák a választási utaztatást

Vágólapra másolva!
Egy új módosító indítvány legálissá tenné az eddig tilos választási utaztatást. Bár a buszos megoldást tiltaná, azt viszont megengedné, hogy autós "segítséget" kapjon valaki a választás helyszínére való eljutáshoz.
Vágólapra másolva!

"A választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutáshoz más személy segítségét jogosult igénybe venni" - áll abban a módosításban, amelyet az alkotmányügyi bizottság szerdán nyújtott be az alkotmány ötödik módosításáról szóló törvénytervezethez.

A módosítót a kormánypártok nyújtották be és fogadták el a jobbikos Dúró Dóra szerint, aki szerdán tartott sajtótájékoztatót az ügyben. Szerinte a kormányoldal az eddig törvénytelen utaztatást szeretné legalizálni.

A módosítóban annyi megkötés olvasható, hogy a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, és a szállításhoz autóbusz nem használható. Az indoklás szerint a módosítás csak egyértelműsíti a tiltott kampánytevékenységet, miközben kizárja a tömeges utaztatás lehetőségét.

A legutóbb nagy port kavart bajai választás első, később érvénytelenített körében egy nyilvánosságra került videón épp egy olyan jelenet látható, amely arra utal, hogy embereket utaztatnak. A videón autóbusz nem, de személyautók látszanak. Egy férfi azt mondja, hogy "akár ötvenszer is jöhetsz" - ami pedig azt mutatja, hogy a tömeges utaztatás busz nélkül is megoldható.