Lekapcsolják a villanyt a józsefvárosi piacnál

Vágólapra másolva!
A bezárásra ítélt piac kinyitott, a MÁV azonban megpróbálta birtokba venni a területet - egyelőre sikertelenül. A piac bérlője ezt megakadályozta, ezért most lekapcsolják a vizet és a villanyt is. Azt remélik, hogy az árusok felismerik, hogy a jelen körülmények között el lesznek lehetetlenítve, és nem lesz érdemes itt árusítani.
Vágólapra másolva!

Nagy volt a nyüzsgés a józsefvárosi piac főbejárata körül csütörtök délelőtt, ideges árusok, újságírók, bámészkodók, biztonsági őrök kerülgették egymást a Kőbányai úton. A piac csütörtökön reggel kinyitott, annak ellenére, hogy lejárt a bezárására adott határidő. Az árusok közül sokan kipakolták a portékájukat, de aggódva várták a nap folytatását. Reménykednek, hogy azért maradhatnak.

A területet a tulajdonosa, a MÁV a nap folyamán megpróbálta birtokba venni. A társaság képviselői nem sokkal tíz óra előtt el is indultak a piac felé azzal, hogy mindenképpen birtokukba veszik a telket, a rendőröket pedig azért hívták, hogy a személyi biztonságot garantálni tudják. Bejutni azonban elsőre nem sikerült nekik.

Rendőrök gyülekeznek a józsefvárosi piac körül. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A négyes kapunál a bérlők egyik képviselője megállította a menetet, és azt mondta, hogy jogellenes volt a bérleti szerződés felmondása, ezért nem adják át a területet. Hosszú percekig ment a huzavona a kamerák, újságírók, árusok, bámészkodók gyűrűjében.

A területet bérlő Komondor Kft. képviselője, Szabó György állta az útjukat, arra hivatkozva, hogy a bíróságon megtámadták a bérleti szerződés felmondását, ezért nem akarják átadni a helyet. A MÁV szerint ők jogszerűen mondták fel a szerződést, amiről a jogszabályoknak megfelelően kiértesítették a bérlőt, aki ezt hivatalosan át is vette. Ezek után 150 napjuk lett volna, hogy kiürítsék a területet.

Végül előkerült a piac bérlőjének jogi képviselője, Szuromi András ügyvéd, aki közölte, hogy mivel jogvitáról van szó, azt a nyilvánosság kizárásával kellene rendezni a felek között. Egyúttal azzal vádolta a MÁV-ot, hogy félrevezeti a nyilvánosságot, a jogvitát pedig tárgyalások útján kellene rendezni. Ezután a MÁV képviseletében érkezők, az ügyvéd és a képviselője bevonultak a 4-es kapunál álló konténerirodák egyikébe tárgyalni.

Bő órát ültek az irodában, utána a MÁV képviselője, Korsós Boglárka ingatlankezelési igazgató közölte, hogy jegyzőkönyvet vettek fel, de az álláspontok nem változtak: számukra megszűnt a bérleti szerződés, a bérlő csütörtöktől jogtalanul tartózkodik ott. Ennek megfelelően rögzítik a víz- és villanyórák állását, illetve kezdeményezik ezek lezárását. Azt mondta, megtesznek minden lépést annak érdekében, hogy birtokba vehessék a területet.

Nagy a tumultus a piac bejáratánál. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője azt mondta, abban reménykednek, hogy az árusok felismerik a helyzetet, és maguk kezdeményezik szerződéseik felmondását a főbérlőnél, hiszen a jelen körülmények között el lesznek lehetetlenítve, és nem fognak tudni működni. A szóvivő szerint a bérlő félretájékoztatta az árusokat, holott tisztában volt vele, hogy jogszerűen át kellene adni a területet. Ennek ellenére továbbra is beszedték a bérleti díjat.

A bérlő is kitartott addigi álláspontja mellett, ügyvédje közölte, hogy még november 6-án keresetet nyújtottak be bíróságon, mivel jogszerűtlennek tartják a bérleti szerződés felmondását. Arra a kérdésre, hogy ezt milyen jogi alapra helyezték, nem árult el részleteket, azzal, hogy ez bonyolult jogi kérdés. Azt mondta, hogy hiába próbáltak az ügyben egyeztetni a MÁV-val, ezek eredménytelenek maradtak. Az ügyvéd szerint, amíg a bíróság nem dönt az ügyben, addig a cég is marad.

A bérlő Komondor Kft. csütörtökön kiadott sajtóközleményében azt írta, hogy ők mindig is igyekeztek jogszerűen működtetni a piacot, és értetlenkedtek, hogy miért jó az a MÁV-nak, ha elesik az évi közel félmilliárdos bérleti díjtól. Szerintük a területre tervezett sportcentrum építési munkálatai egy éven belül biztos, hogy nem kezdődnek meg, addig pedig miért ne lehetne tovább működtetni a piacot.

A MÁV képviselői rendőri kísérettel érkeztek. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A közműórák állásának leolvasása közben megállapították, hogy a trafóház ajtói jogszerűtlenül le vannak lakatolva, és ebben az ügyben is intézkedtek. A MÁV úgy döntött, hogy a terület átadását kikényszerítendő, elzáratja a közműveket, vagyis kezdeményezi a vízműveknél a fő vízcsapok elzárását, illetve lekapcsolják az elektromos áramot, amely a MÁV területéről érkezik. A MÁV szóvivője az Origo kérdésére azt mondta, az áramot még csütörtökön kikapcsolják. Korsós Boglárka távozásuk előtt közölte, a területen belül további intézkedéseket nem fognak tenni, de amúgy mindent megtesznek, hogy újra birtokon belül kerüljenek.

A bizonytalanság tehát nem oldódott, több árus is az Origo tudósítójától próbálta megtudni, hogy mi a helyzet, mire számíthat. A bérlő nem igazán tájékoztatta őket a helyzetről. Az egyik vietnami árus azt mondta, az ő szempontjából mindegy, hogy a piac bezár vagy sem, a bizonytalanság miatt alig van vevő, ezért valószínűleg megszünteti az itteni üzletét. Mások elkeseredetten igyekeztek magukat azzal nyugtatni, hogy a bírósági döntésig még lesz idejük árusítani.

Kocsis Máté kerületi polgármester még június 16-án jelentette be, hogy kezdeményezi a piac bezárását, mivel az Budapest bűnügyi és feketéző gócpontja. A kerület szociális lakásokat, kulturális és sportberuházásokat tervez ide, a piac tisztességes árusait pedig azzal kecsegteti, hogy könnyített módon juthatnak olcsó üzlethelyiséghez máshol.

Helyszíni riportunkat a bezárás előtti utolsó napról itt olvashatja, a piac történetéről pedig itt talál részleteket.