Horváth András: A kormány mindenhol Bólogató Jánosokat szeretne látni

Vágólapra másolva!
A NAV-ot feljelentő adóellenőr beszédére a HaHa fórumán 200-an voltak kíváncsiak.
Vágólapra másolva!

A Városligeti fasorban nagyjából 200 hallgató előtt tartott fórumot Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt feljelentő adóellenőr, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője. A fórumot azért szervezte a Hallgatói Hálózat, hogy további nyilvánosságot biztosítsanak Horváth András kijelentéseinek, aki most messzebb ment a NAV bírálatánál; az egész magyar közigazgatást támadta a korrupció miatt.

„Nagyon megható, hogy a diákság így belekapaszkodott a témába” – kezdte beszédét a volt adóellenőr, aki felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy nem lehet reakció nélkül elmenni amellett, hogy az ELTE Bölcsészettudományi Kara nem engedte az egyetemen megtartani a fórumot. (Dr. Dezső Tamás dékán levele, melyben közölte a szervezőkkel, hogy nem kapják meg a fórumra azt az előadótermet, amelyre számítottak, kisebb zavart okozott a rendezvény előkészítésekor, de a Városligeti fasorban végül az utolsó pillanatban új helyszínt találtak.)

„Az ELTE-BTK reakciója jól példázza, hogyan működik ma a hatalom Magyarországon” – mondta Horváth. Szerinte a dékán nem azért döntött a tiltás mellett, mert rátelefonáltak, hanem mert rendszerszintű a korrupció. Az adóellenőr szavai szerint „a NAV-nál is ilyen vezetők vannak, akik maguktól tudják, hogyan kell egy vizsgálatot lefolytatni, nem kell letelefonálni nekik.”

Horváth András beszédében kitért a korábbi egyetemfoglalásra és a tandíjellenes tüntetésekre is, melyekkel egyébként ő maga is szimpatizált. Szerinte a kormány ezekben a mozgalmakban az önszerveződést ellenezte leginkább. „A kormány azt szeretné, hogy Bólogató Jánosok kerüljenek ki az egyetemekről. A közigazgatás pedig már most is tele van Bólogató Jánosokkal.” – mondta.

Horváth elmondása szerint sokat gondolkodott azon, miről beszélhetne még, hiszen már mindent elmondott, kivéve egy dolgot, melyről az utóbbi napokban sem kérdezték az újságírók. Itt a NAV Kiemelt Adózók Igazgatóságáról kezdett beszélni, mely szervnél szerinte annak 2007-es alapításakor nagy tudású és nem korrumpálható emberek dolgoztak. 2011 elején azonban elkezdték leépíteni ezt a szervezeti egységet, az itt dolgozókat lefokozták, majd pedig teljesen átalakították az egész intézményt.

Az adóellenőr elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban nagy támogatottságot tapasztalt ügye mögött, és nem hitte volna, hogy kijelentései ennyire megmozgatják majd a magyar társadalmat és a politikai elitet.

A hallgatói fórum Horváth beszéde után kérdésekkel folytatódott. Az Átlátszó blogján pedig furcsa képet posztolt egy újságíró. A fotó szerint a fórum helyszínén fogható egy TEK_megfigyelo nevű internethálózat is. A Terrorelhárítási Központ sajtóügyeleteseit csak e-mailben tudtuk megkérdezni arról, hogy a helyszínen tartózkodik-e a TEK valamilyen egysége. Válaszukat hamar megküldték, eszerint a hálózatot nem ők üzemeltetik. Megjegyezték továbbá, hogy "A Terrorelhárítási Központ szigorú jogszabályi keretek között végzi tevékenységét, melybe nem tartozik bele a jogállami normák betartásával rendezett, szervezett fórumok megfigyelése."