A 4-es metró ügyvédje 50 milliós alapdíjért dolgozik

2013.11.22. 09:02

A fővárost képviselő ügyvédi iroda óránként nettó 33 ezret is kap. A jogászcsapatot a 2010-es választások után bízták meg.

Nettó ötvenmillió forint alapdíj, illetve óránként nettó 33 ezer forint fejében képviseli a fővárost a 4-es metróhoz kapcsolódó perekben a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda – írja a Népszabadság. A jogászcsapatot nem sokkal a 2010-es választásokat követően bízta meg a jogi képviselettel Kocsis István, a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. akkori vezérigazgatója.

A lap úgy tudja, hogy a megbízási jogviszony elsősorban a 4-es metró beruházásához kötődő vállalkozói és megbízói követelések kezelésével, döntőbizottsági eljárásokkal kapcsolatos ügyekre vonatkozik, illetve az ezek folyományaként különböző bíróságokon indult peres ügyek vitelére. Beleértve a francia bíróság előtt lezajlott Alstom-pert, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett választott bíróságon indult 16 és a Fővárosi Törvényszék előtt folyamatban lévő két kártérítési pert. A 4-es vonalra metrókocsikat szállító Alstom Transporttal továbbra is perben áll a főváros.

Az ügyvédi tevékenység nem tartozik a közbeszerzési kötelezettség alá, így tetszés szerint fogadhatók fel jogi képviselők. Az ügyvédi munkadíj szintén szabadáras, az ügy bonyolultságától a perértéken át sok mindentől függ. A kirendelt ügyvédek 3000 forintot kapnak óránként, a perképviseletért szokványos ügyekben 8000–20 000 forintot kérnek a jogászok.

A díj a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelete értelmében százmillió forint felett maximum a pertárgy értékének egy százalékát. Perenyeiék két ezreléket kértek, igaz, százmilliárdot meghaladó követelésről volt szó. A 4-es metróhoz kapcsolódó perekben való képviseletért számított ügyvédi díjat a BKV a projektköltségek között elszámolja.

A Népszabadság ír arról is, hogy Perenyei irodájának általános jogi tanácsadás címén tavaly, illetve idén összesen nettó 5,4 milliót, a Hagyó-ügyben való képviseletért nettó kétmilliót, a Siemensszel folyamatban lévő per okán havi nettó 600 ezer forintot fizettek, a lezáratlan Alstom-perben való közreműködésért átlagosan havi nettó hárommilliót fizetnek. A BKV ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a per tárgya 8,1 milliárd forint. Az ügyvédi iroda társirodákat is bevon a munkába, 8–16 fő dolgozik az ügyeken.