Alaptörvény-kiegészítésben védenék a rezsicsökkentést

2013.11.22. 06:04

A nonprofit közszolgáltatások működését kétharmados többséget igénylő törvény szabályozza majd a jövőben.

A Magyar Nemzet információi szerint a Fidesz-frakcióban döntés született arról, hogy alaptörvény-kiegészítésben rögzítik a rezsicsökkentés védelmét.

Az alaptörvény-kiegészítés azt tartalmazza majd, hogy a nonprofit közszolgáltatások működését sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény szabályozza a jövőben. A Fidesz egyik vezető politikusa azt is elmondta, hogy a frakció által támogatott javaslatról a kormány várhatóan a jövő héten tárgyal. Az alaptörvény-kiegészítést még az idén elfogadhatja az Országgyűlés.

A Magyar Nemzet szerint hamarosan elkészül a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat is. A lap forrásai szerint az erről szóló előterjesztést az év végéig szintén benyújtják a parlamentnek, de ennek megtárgyalására csak 2014 elején kerülhet sor. Egy vezető fideszes politikus megerősítette: a készülő jogszabály kétharmados többséget igénylő lesz, és ki fogja mondani a megfizethetőség elvét. Ez azt jelenti, hogy a hazai közműszolgáltatások díjait a mindenkori fizetésekhez mérten kell meghatározni.