Tarlós visszaszólt az angyalföldi polgármesternek

Vágólapra másolva!
Miután csütörtökön Angyalföld szocialista polgármestere bejelentette, hogy mégis kevesebb helyről tiltaná ki a hajléktalanokat a kerületéből, a főpolgármesteri hivatal közleményt adott ki. A főváros szerint Tóth József mosakodni próbál az ügyben, és ha minden kerület utólag javítgat "kiszámíthatatlan motivációval", akkor naponta lehet rendeletet módosítgatni.
Vágólapra másolva!

"A XIII. kerületi polgármester, a szocialista Tóth József a napokban folyamatosan igyekszik mosakodni hajléktalanügyben" - így kezdi közleményét a főpolgármesteri hivatal, amelyben az angyalföldiek csütörtöki döntésére reagál. Az angyalföldi MSZP-s testület - ahogy arról az Origo beszámolt - csütörtökön szavazott arról, hogy a korábban javasoltnál jóval kisebb területről tiltaná ki a hajléktalanokat.

Az új javaslat szerint a hajléktalanoknak a kerületi sportpályák, közparkok, közkertek, szociális és kulturális intézmények 100 méteres körzetében lesz tilos életvitelszerűen tartózkodni (korábban 200 méteres körzetet javasoltak), az angyalföldi utak környezetéből való kitiltást pedig immár nem szeretné az önkormányzat. A törvény szerint Budapesten a Fővárosi Önkormányzat hoz rendeletet, de a kerületi önkormányzatok javaslatait a fővárosi közgyűlésnek kötelezően tudomásul kell vennie.

Tóth szerint nem azért kell módosítani a korábbi javaslatot, mert a fővárosi MSZP is kritizálta azt, hanem azért, mert a fővárosi rendelet előkészítése "komolytalan és kapkodó" volt. A Főpolgármesteri Hivatal Tóth József kijelentéseire pénteken úgy reagált: "ha minden kerület utólag javítgat, kiszámíthatatlan motivációval – például MSZP-MSZP vita következtében –, akkor naponta lehet rendeletet módosítgatni – amire persze Tóth úr kétségesen jogosult a rendeletalkotás után".

Habár Tóth József csütörtökön kijelentette, hogy messze nem Angyalföldé a legszigorúbb szabályozás, és van olyan kerület, amely mindenhonnan kitiltotta a hajléktalanokat, Tarlósék azt írják, "a legszigorúbb szabályokat Budapesten Tóth úr kerülete alkotta a saját tulajdonú kerületi területekre".

Tóth József megjegyezte azt is, hogy a kerület sokat tesz a hajléktalanokért, és megjegyezte, hogy a fővárosi hajléktalanellátó rendszer ötöde Angyalföldön működik, 1334 férőhelyet biztosít a XIII. kerület. Erre a főpolgármesteri hivatal úgy reagált: "Tóth úr most a földrajzilag a XIII. kerületben található hajléktalanlétesítményekkel próbál dicsekedni, mintha azokhoz túl sok köze lenne, azon túl, hogy a Főváros és a Belügyminisztérium által létesített hajléktalankórház működését hosszú ideig nem engedélyezte".

A főpolgármesteri hivatal hozzátette, hogy "a fővárosi MSZP álláspontja egyébként is zavaros az ügyben, különösen, hogy az MSZP-kormány épp Horváth Csaba főpolgármester-helyettessége idején szüntette meg az országos pszichiátriai intézetet, anélkül, hogy hasonló intézménnyel behelyettesítette volna".

Tarlós-közleményre MSZP-közlemény a válasz

A budapoesti MSZP közleményben válaszolt a főpolgármesternek. Szerintük "Tarlós István volt az, aki három éve háborút indított a szegények és a hajléktalanok ellen. Partnere volt ebben Kocsis Máté és a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői. Rendcsinálás ürügyén mindent megtettek, hogy kriminalizálják és büntessék a hajléktalanságot és a hajléktalanokat".

A budapesti szocialisták visszautasítják a Tóth Józsefet és a XIII. kerületi Önkormányzatot ért főpolgármesteri támadást, mert szerintük "tény, hogy Tarlós István kezdeményezte a hajléktalanok eltakarítását a fővárosból, és tény, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Közterület felügyelet és Rendőrség zaklatja naponta az utcára kényszerülteket". Tarlós István az MSZP szerint példát vehetne a XIII. kerületben folyó szociális munkáról.