A jogerősí ítélet az Újszínháznak jelent óriási érvágást, ahol a tavaly elhunyt író több darabját is játszották.

Egy jogerős ítélet értelmében nem játszhatja az Újszínház a tavaly elhunyt Csurka István színdarabjait - írja a Blikk. Áprilisban mutatták volna ba Koncz Gábor rendezésében a Házmestersiratót, valamint lekerült a színről a szintén tervbe vett, Nagytakarítás című alkotás, a Döglött aknák és a Deficit is.

A kialakult helyzet oka, hogy a Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványtól elperelte a jogokat az író három gyermeke, Endre István, Eszter és Dóra. Az alapítvány, amelynek főkurátora Medveczky Attila, és amelyben az író özvegyének is vannak érdekeltségei, többé sehol sem értékesítheti a műveket. Ez óriási érvágás a színháznak, amelynek egész társulata hatalmas erőbedobással készült az év végi előadásokra – írja a Blikk.

A jogi háború a hírek szerint családi viszályból alakult ki, és már az író életében is folyt. A lap úgy tudja, bosszúból terelte jogi útra a problémát az író három gyermeke, amiért az elhunyt vagyontárgyait özvegye, Papolczy Gizella örökölte.

Az örökösök állítólag azon a jogcímen indítottak eljárást, miszerint az ingatlanok és ingóságok értékesíthetők, a szerzői jogok azonban nem. A gyerekek a közleményükben kijelentették, hogy az édesapjuk halála óta eltelt időben írói, politikusi életművével kapcsolatban megjelent egyetlen közreadott, bemutatott műhöz sem kérte és kapta meg senki a hozzájárulásukat. „Ebből következően minden, Csurka István nevével fémjelzett esemény, bemutató, ősbemutató, emlékkönyv, emlékbizottság akaratunk ellenére, beleegyezésünk, velünk kötött szerződés nélkül, jogtalanul jött létre" – fogalmaztak, továbbá hangsúlyozták, hogy intézkednek a jogtalan névhasználat, közlés, színdarab-bemutatás, ősbemutató és egyéb jogsértések tárgyában is.

Az Újszínházat 2011 óta igazgató Dörner György annak idején intendánsi szerepet szánt Csurka Istvánnak, és emlékét is kiemelt módon ápolta, még úgy is, hogy ezzel sokakat magára haragított. Csurka István gyermekei jogi képviselőjükön keresztül azt üzenték, hogy az ügy jelenlegi stádiumában nem kívánnak megszólalni.