Árhullám indult a Rábán és a Murán

Vágólapra másolva!
Elsőfokú készültséget rendeltek el a vízügyi szakemberek a Rábán vasárnap 14 órától Szentgotthárdon.
Vágólapra másolva!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a Rába és a Mura vízgyűjtő területén nagy mennyiségű csapadék esett, amelynek hatására a két folyón árhullám alakult ki, a kisvízfolyások közül a Répce, a Gyöngyös és a Pinka intenzíven árad.

A Rábán Szentgotthárdon vasárnap elsőfokú készültséget rendeltek el. Körmenden hétfő estére másod- és harmadfok közötti tetőzés várható.

A Murán hétfő éjjel ugyancsak másod- és harmadfok közötti tetőzést várnak a vízügyi szolgálat munkatársai. A Gyöngyös patak Kőszegnél, az országhatár felőli területén kiöntött, a vízügyi szakemberek műszaki szaktanácsadása mellett zajlanak a védekezési munkák.

A védekezésre felkészültek a vízügyi szakemberek, a Lukácsházi tározó üzembe lépett

A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is figyelmeztetést adott ki. Vas, Veszprém és Zala megyében másod-, Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A veszélyjelzés szerint a Dunántúlon, annak is jellemzően az északnyugati felén a 24 órás csapadékmennyiség vasárnap estig általában 20-40 milliméter között várható, a legnyugatibb megyékben néhol 40-45 milliméternyi eső is eshet.