Vágólapra másolva!
Egyirányú utcák megnyitása, bringasávok, a főutakon és a hidakon, előretolt felállóhelyek a csomópontokban – néhány kiragadott példa abból a komplex belvárosi kerékpáros fejlesztésből, amely a MOL Bubi kölcsönbicikli-rendszer kialakításához kapcsolódik. A tervezett átalakításokat hétfőn ismertette a BKK.
Vágólapra másolva!

Lehetővé teszik a kerékpározást az összes belvárosi főútvonalon, a hidakat is beleértve – közölte hétfőn a BKK, amely megkezdte a belváros komplex kerékpárosbarát fejlesztését. Ennek célja, hogy a jövő tavasszal induló MOL Bubi kölcsönbicikli-rendszer működési területén biztonságosabbá váljon a kerékpározás, az autós forgalom és a parkolás.

Kétirányúsítanak több tucat egyirányú utcát a kerékpáros forgalom számára, bővítik a gyalogos- és kerékpáros-övezeteket. A kényelmesebb biciklizés érdekében járdaszegélyeket süllyesztenek, a lépcsőkön rámpákat, tolósíneket alakítanak ki, és a kijelölt autóbuszsávokon is lehetővé teszik a kerékpározást.

Tervezett MOL Bubi állomások Budapesten Forrás: BKK

A főbb utakon kerékpársávot, illetve kerékpáros-nyomvonalat jelölnek ki, a mellékutcákban kiegészítő táblákkal és burkolatjelekkel segítik a kétirányú biciklizést. A csomópontok környezetében piktogramokkal jelzik a kerékpárosok jelenlétét és haladásuk irányát, sőt előretolt kerékpáros felállóhelyet is kialakítanak. Ahol szükséges, megfordítják a ferde parkolás irányát – csak farral lehet majd beállni, hogy a vezető jobban belássa az utat.

A fejlesztés kilenc kerületet érint, ezeken belül átalakítanak 120 utcát, 60 jelzőlámpás csomópontot, 30 fő- és gyűjtőútszakaszt, illetve 20 helyen kismértékben megváltoztatják a forgalmi rendet is. A munkálatokat a VI. és a VII. kerületben már megkezdték, az idén várhatóan a Jósika, a Vörösmarty, a Rumbach Sebestyén, a Kertész, a Klauzál és a Rózsa utcában festenek fel kerékpáros piktogramokat, és tesznek ki kiegészítő táblákat. A munkát tavasszal a VIII., IX., XI., I., II., V., XIII. kerületben folytatják, és várhatóan 2014 nyarára fejezik be – közölte a BKK.