Előzetesben maradnak az ároktői banda tagjai

2013.11.26. 14:01

Valamennyi vádlott előzetes letartóztatásban marad az ároktői banda ügyében folyó büntetőper elsőfokú ítéletéig - így döntött a keddi tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság elutasította a hatodrendű vádlott házi őrizetbe helyezési kérelmét, miután az elmúlt héten lejárt az előzetes letartóztatásban tölthető négy év. Az előzetes meghosszabbítását a múlt héten életbe lépett jogszabályváltozás tette lehetővé.

A törvényszék a másod- illetve ötödrendű vádlott házi őrizetét az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásra változtatta az elsőfokú ítélet december 19-i kihirdetéséig, tekintettel a megváltozott jogszabályra, illetve a várható súlyos ítéletre. A döntés ellen valamennyi vádlott fellebbezett.
A vád szerint a hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt maszkban, éjszaka idős emberekre otthonukban és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt.

A banda két tagja októberben Svájcba szökött, miután házi őrizetbe helyezték őket, mivel az akkor hatályos törvényi szabályozás szerint nem maradhattak tovább előzetes letartóztatásban.