Az állam 99 évre megkapná a Városliget vagyonkezelését

Vágólapra másolva!
Papcsák Ferenc zuglói polgármester benyújtotta azt a törvénytervezetet, amely a Városliget átalakításának ágyaz meg. Az állam 99 évre ingyen megkapná a liget ingatlanainak vagyonkezelését.
Vágólapra másolva!

Egy, a parlament honlapjára vasárnap felkerült törvényjavaslat szerint a Városliget vagyonkezelése egy 100 százalékban állami tulajdonú ingatlanfejlesztő társasághoz kerülne ingyen 99 évre.

A Városliget jelenleg az állam, a fővárosi önkormányzat és a XIV. kerületi önkormányzat tulajdonában álló területeken fekszik. Ezeknek a területeknek a vagyonkezelési jogát kapná meg az állami cég. Az állami tulajdonosi jogokat gyakorló személyt a kulturális ügyekért felelős miniszter jelölné ki.

A Papcsák Ferenc zuglói polgármester és fideszes országgyűlési képviselő által benyújtott tervezet a Városligetben álló állami közintézmények, például a Szépművészeti Múzeum vagy a Műcsarnok vagyonkezelési jogát nem érinti, és az indoklás szerint a fővárosi önkormányzat forgalomszervezési feladatköre sem változik.

A Városligetbe nagy beruházást készítenek elő a kormánypártok. A Múzeum Negyednek nevezett beruházás 2018-ra készülhet el. Az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Építészeti Múzeum elhelyezésére júliusban írtak ki pályázatot. A zsűri 12 pályaművet díjazott és vásárolt meg, ebből gyúrják össze a terveket.

A múzeumokon túl egy gasztronómiai falu is helyet kapna, felépülne a Fővárosi Nagycirkusz új épülete és kibővülne az állatkert is.

A Papcsák Ferenc által benyújtott törvény egyes részeket sarkalatosnak minősítene, azaz csak az országgyűlési képviselők kétharmadának akaratával lehetne megváltoztatni a későbbiekben.

A törvény január 31-én lépne hatályba. A gyorsaságot segíti, hogy a tervezet szerint nem kell majd vagyonkezelési szerződést kötni.