Futószalagon módosították a törvényeket

Vágólapra másolva!
Csak a buszos szavazási utaztatás lesz tilos, maradhatnak a 70 év feletti alkotmánybírák, szigorodó földbirtokmaximum.
Vágólapra másolva!

Több törvénymódosítást is elfogadott a parlament hétfőn este: a választási eljárásról szóló jogszabály módosítása szerint lehet a szavazás napján utaztatni a választókat, de tilos a buszos szállításuk, és a szállításra vonatkozó nyilvános felhívást sem lehet közzétenni.

Nem szűnik meg a 70. évüket betöltő alkotmánybírók mandátuma, erről is döntött a parlament hétfőn a kormány javaslatára. A kormány által javasolt módosítást az ellenzék arra hivatkozva bírálta, hogy így öt, 2010 után megválasztott bíró tovább maradhat hivatalban: Pokol Béla három, Szívós Mária négy, Balsai István hat, Salamon László és Dienes-Oehm Egon nyolc-nyolc évvel.

Az Országgyűlés ugyanakkor eltörölte azt a már a kormányváltás után hozott rendelkezést, hogy az alkotmánybírók mandátuma automatikusan meghosszabbodik, amíg utódjukat nem sikerül megválasztani.

Elfogadták az új földtörvénnyel összefüggő törvénycsomagot is. A legfontosabb változások közé tartozik, hogy az állattartó telepek üzemeltetőit és a vetőmag-előállítókat csak meghatározott esetekben illeti majd meg az 1200 helyett 1800 hektáros kedvezményes birtokmaximum.

Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a közszolgálati média a választási kampány során 470 percben sugározza a pártok és 130 percben a nemzetiségi listát állító szervezetek hirdetéseit. Az időkeretet a listát állítók között egyenlő arányban kell felosztani.

Jóváhagyták a vatikáni szerződés módosítását is, eszerint az állam a bevett egyházaknak felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékát kiegészíti az összes szja-bevétel egy százalékára. Az állam a katolikus egyház által állami iskolákban végzett hitoktatás költségeit a hittantanárok díjazásánál a mindenkori pedagógusbér átlagával megegyező mértékben biztosítja.

Egy másik jogszabály módosítása szerint a jövőben csak azoknak a civil szervezeteknek lehet felajánlani a személyi jövedelemadó 1 százalékát, amelyek előzetesen regisztráltak az erre szolgáló nyilvántartásba. Az egy évre szóló jogosultság megállapításáról az adóhatóság dönt.