Visszaküldték a börtönbe Rezesovát

Vágólapra másolva!
Megszüntették a házi őrizetét, és újra előzetesbe helyezték az M3-ason halálos balesetet okozó Eva Rezesovát. Kedden már vissza is vitték a börtönbe.
Vágólapra másolva!

Másodfokú, jogerős döntésével megszüntette az M3-ason halálos balesetet okozó Eva Rezesová házi őrizetét a Budapest Környéki Törvényszék kedden, egyúttal elrendelte a szlovák állampolgárságú nő ismételt előzetes letartóztatását. A nőt már be is vitték a büntetés-végrehajtási intézetbe – közölte a törvényszék.

A döntéssel a Budapest Környéki Törvényszék – helyt adva az ügyészségi fellebbezésnek – megváltoztatta a Gödöllői Járásbíróság november 22-én hozott, házi őrizetről szóló végzését.

Rezesova az első fokú ítéletkor Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A keddi határozat szerint a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés időtartamáig kell fenntartani – közölték.

A döntést a bíróság azzal indokolta, hogy Rezesova külföldi, akit sem életvitele, sem családi kapcsolatai nem kötik Magyarországhoz, és így semmi érdeke nem fűződik az itteni tartózkodáshoz. Ráadásul úgy ítélték meg, kiemelkedő vagyoni háttere és a külföldi kapcsolatrendszere nagy mértékben megkönnyíti esetleges külföldre szökését, „még az elektronikus nyomkövető eszköz használatának kötelező elrendelése mellett is”.

A bíróság szerint esetleges szökésének lehetőségét erősíti, hogy eleve súlyos ítéletet kapott, illetve az, hogy az ügyészség szigorításért fellebbezett, aminek révén még hosszabb börtönbüntetés fenyegeti.

Rezesova házi őrizetbe helyezése miatt sokan felháborodtak, pláne azután hogy kiderült, családja egy Duna-parti luxus-lakóparkban bérelt számára lakást. A nő igyekezett kényelmesen berendezkedni, sőt egyik gyerekét is ideköltöztette. Kedden Rogán Antal, a Fidesz-frakció vezetője törvénymódosítás lehetőségét vetette fel, hogy nehogy „még egyszer egy ilyen felháborító eset előfordulhasson”.

Rezesovát a 4 ember halálát okozó baleset miatt első fokon 6 év fogházra ítélték, de feltételesen akár már 2 év 9 hónap után szabadulhat. Ügye másodfokon folytatódik.