Vágólapra másolva!
A Jobbik egyértelműen a férfiak pártja, de a Fidesz szimpatizánsai között ma már több a nő, mint a férfi - derül ki a Tárki kutatásából. Az MSZP is inkább a férfiaknak szimpatikus.
Vágólapra másolva!

A Tárki közvélemény-kutató a nők és a férfiak választási hajlandóságáról és a pártok támogatóinak nemi összetételéről készített felmérést.

A 2012 novembere és 2013 októbere között végzett tizenegy adatfelvétel elemzéséből kiderült, hogy 2012 és 2013 fordulója után a férfiak szavazási hajlandósága megnőtt, és azóta sem változott. A nőknél így a férfiak sokkal biztosabbak abban, hogy elmennek majd szavazni, ami a Jobbiknak kedvezhet a Tárki szerint.

A Jobbik ugyanis mindig is a férfiak pártja volt, támogatói között sokkal több a férfi, mint a nő. Ez a jelleg átmenetileg felerősödött a 2013 februárja és áprilisa közötti időszakban. A Jobbik szimpatizánsai körében minden korcsoportban több a férfi, mint a nő, és ez különösen igaz a 23–42, illetve a 48–62 év közöttiekre.

Ezzel szemben érdekes változás ment végbe a Fidesz szavazótáborában: a szimpatizánsok az első vizsgált időszakban (2012 végén-2013 elején) még többségükben férfiak voltak, de hamarosan 6-7 százalékos túlsúlyba kerültek a női támogatók, akik 2013 május és júliusa között egészen nagy többségben voltak a férfiakhoz képest: 12 százalékkal többen voltak a férfiaknál.

A Fidesz-KDNP az egyetlen nőisenek nevezhető szavazótáború párt a vizsgáltak közül: a Jobbik mellett az MSZP is férfiasnak számít ma már. A szocialista szimpatizánsok körében a férfiak aránya növekedett a nőkéhez képest. Az Együtt-PM esetében csak az utolsó időszakban erősödött fel a nemek közötti különbség, mégpedig a nők javára.

A Fidesz-KDNP és az MSZP esetében a nemek közötti eltérés korcsoportonként változó, de míg az MSZP-szimpatizánsok körében ennek mértéke viszonylag kicsi, addig a Fidesz-KDNP esetében az ingadozás mértéke igen nagy. A nők Fidesz-KDNP iránti szimpátiája leginkább a 28–32 és a 58–62 évesek, a férfiaké a 43-47 évesek körében erős.

A kutatásból további részleteket itt talál.