Orbán nem siette el a búcsút Mandelától

Vágólapra másolva!
Nelson Mandela csütörtökön bekövetkezett halála miatt részvétet nyilvánított már Áder János államfő, Göncz Árpád volt államfő és a baloldali pártok vezetői is. A kormány nem siette el a részvétnyilvánítást, Orbán Viktor délután három óra előtt adott ki nyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

Áder János államfő is kifejezte részvétét az egykori dél-afrikai elnök, Nelson Mandela csütörtöki halála miatt: Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek írt részvéttáviratot. Az államfő egész Magyarország nevében fejezte ki együttérzését dél-afrikai kollégájának, valamint Nelson Mandela családjának.

Áder János azt írta, amikor Nelson Mandela 27 év szenvedés után elhagyta a börtönt - aminek ideje egybeesett a kelet-közép-európai rendszerváltozások időszakával -, olyan "erkölcsi iránytűvé vált", amely nemcsak Dél-Afrikát, hanem a közép-európai régiót is inspirálta. Ez a történelmi párhuzam Magyarország és Dél-Afrika demokratikus változásai között erős kapcsolatot jelent a két nemzetnek.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, Mandela elnök fáradhatatlanul dolgozott az országáért, hirdette a szabadságot, a békét, a demokráciát és az igazságot. 1999-es budapesti hivatalos látogatása alkalmával az országa szabadságáért, a rasszista elnyomás felszámolásáért és a minden ember egyenlőségéért tett erőfeszítéseit a legmagasabb magyar állami kitüntetéssel ismerték el - írta. Áder János írt arról is, hogy Nelson Mandela halála pótolhatatlan veszteség Dél-Afrikának és az egész emberiségnek is.

Szintén táviratban fejezte ki részvétét Göncz Árpád volt köztársasági elnök. Mandela 1998-ban Göncz meghívására járt Magyarországon.

Mesterházy volt a leggyorsabb

Még csütörtökön közleményt adott ki Mandela haláláról Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Azt írta Mandeláról, hogy "erkölcsi mérce volt a világ számára. Olyan ember, akinek erejét semmi nem törte meg, akaratát senki nem törte le, és 27 év börtön után is elutasította a politikai és emberi bosszú minden formáját".

A Demokratikus Koalíció szintén közleményben gyászolt, a DK szerint Nelson Mandela halálával Dél-Afrika és a világ elveszítette egyik meghatározó hősét.

Bajnai Gordon a Facebook-oldalán búcsúzott. Az Együtt-PM vezetője azt írta: "kivételes személyiség volt, aki jelképévé tudott válni az emberiség korszakának".

Az LMP szintén a Facebookon egy hosszabb bejegyzésben emlélkezik Mandelára. Az LMP azt írta: "Nelson Mandela azok közé a kivételes államférfiak közé tartozott, akik láthatták az új világba átlépni nemzetüket".

Orbán nem siette el

A kormány délután szólalt meg Mandela halálával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írta: "Nelson Mandela demokráciáért folytatott küzdelme inspirációt jelentett a kommunista diktatúra évei alatt csakúgy, mint az átmenet időszakában, amikor leraktuk a magyar demokrácia alapjait".

"Magyarország kormányát és népét mélyen megrendítette Nelson Mandela halála. Őszinte részvétünket fejezzük ki az elhunyt családjának és Dél-Afrika népének" - áll a nyilatkozatban. Orbán Viktor kifejezte meggyőződését, hogy Nelson Mandela neve a világon mindenhol a szabadság egyik szimbóluma marad.