Öt centi hó miatt akadozik a forgalom az ország útjain

Vágólapra másolva!
Az M1-esen a hó miatt elakadt kamionok mögött reggelre hét kilométeres torlódás alakult ki, ami csak 11 óra után szűnt meg. A kamionforgalmat korlátozták. Az utak az országban sok helyen síkosak, havasak. 
Vágólapra másolva!

Több kamion is elakadt a télies útviszonyok miatt az M1-es autópályán, ahol csaknem hétkilométeres dugó alakult ki reggelre a főváros irányába, miután a 59-es és 49-es kilométernél kamionok akadtak el. A katasztrófavédelem munkatársai a forgalmi akadályt már megszüntették, de - mint írták - a 64-es és az 57-es kilométer között feltorlódtak a járművek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság délelőtt 11 óra után jelentette be a Facebookon, hogy az autópályán mindkét irányban akadálytalanul lehet közlekedni, mert a korábban elakadt kamionok már nem akadályozzák a forgalmat.

Havazás miatt leterelik a Budapest felé tartó teherautókat az M1-es autópályáról, Győr határában a 115-ös kilométerszelvénynél Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Délelőtt a további torlódások elkerülése érdekében elrendelték, hogy az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszán nem közlekedhetnek a tehergépjárművek. A 115-ös kilométernél a főváros felé tartó kamionokat a 81-es főútra irányítják, az autópályán lévő és a Budapest irányába haladó teherjárműveket ideiglenesen a parkolókba terelik.

A rendőrség délelőtt fél tízkor azt közölte, hogy Győr felé már zavartalan a forgalom az autópályán. Budapest felé a sztráda jégmentesítése miatt továbbra is leterelik a személygépjárműveket Tatánál a 67-es kilométerszelvénynél az 1-es számú főútra, a tehergépjárműveket pedig félreállítják.

A külföldi kamionokat hibáztatják

A kamionok reggel hat órától egy órán át be sem léphettek Hegyeshalomnál az országba a rossz időjárási viszonyok miatt. Ezt a korlátozást már feloldották, de minden teherautót átvizsgálnak, és csak azok folytathatják az utat, amelyeknek megfelelő gumijuk van.

Elakadt járművek az M1-esen Tatabányánál Forrás: MTI/Lakatos Péter

A havazás és az erős szél által megzavart forgalom délre helyre állhat az M1-es autópályán - mondta Széles Sándor megyei kormánymegbízott szombaton délelőtt. A megyében súlyos baleset nem történt, forgalmi akadály nem keletkezett, ahogy a tavaszi havazás idején, most is az okozott problémát, hogy Fejér, illetve Komárom-Esztergom megyében akadt meg a forgalom, elsősorban balkáni országokból érkező, a téli időjárásra rosszul, vagy fel sem készített kamionok miatt - mondta a kormánymegbízott.

A közút közleménye szerint az M1-es autópálya térségében, mintegy 35 kilométeres szakaszon - a 30-as és a 65-ös kilométerszelvény között - rövid idő alatt 5 centiméter hó hullott.

Komárom-Esztergom megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - a legmagasabb - hármas készültségi fokozatot rendelte el, ennek ellenére a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák lassabban haladnak, mivel a társaság munkagépei is a feltorlódott útszakaszon vannak, ezért szemből, az autópálya bal oldalán közelítik meg a szakaszt.

Szeged környékén is vigyázni kell

Útinform reggel fél nyolcas összesítése alapján Győr-Moson-Sopron megye keleti területein több útszakaszon is jeges, síkos a burkolat. Havas latyakos szakaszokra kell számítani a Dunántúlon Szombathely, Sárvár, Mosonmagyaróvár, Tatabánya, Veszprém, Tapolca és Tamási környékén, a keleti országrészben pedig Balassagyarmat, Kecskemét, Kiskunhalas és Szeged környékén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 200 munkagépe dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen az érintett megyékben.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton. A várható időjárásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.