Nem sikerült Trianon-emlékművet avatni Szerbiában

Vágólapra másolva!
Meghiúsult Szerbia első Trianon-emlékművének avatása Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett emelt emlékmű talapzatát ugyanis ismeretlenek az ünnepség előtt elbontották.
Vágólapra másolva!

A helyiek az avatás előtt, vasárnap kora délután szembesültek azzal, hogy valakik elvitték a talapzatot - mondta Rusai József, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) helyi szervezetének elnöke. A talapzat egyházi területen állt, magánadományokból készült - tette hozzá. Azért nem adják fel, a közeljövőben fel akarják állítani az emlékművet, és feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

Az MRM a párt elnöke, László Bálint szerint a katolikus egyházzal való megállapodás és a rendőrség tájékoztatása után döntött az emlékmű felállításáról. Az avatási ünnepségről is szóltak a hatóságnak.

Ugyanakkor - tette hozzá - az adai plébános kapott egy határozatot a helyi építésügyi hatóságtól, amely egynapos határidővel elrendeli az emlékmű bontását. Ezt a lépést a település magyar nemzetiségű polgármestere kezdeményezte hivatalból. A dokumentum szerint bár tizenöt napon belül lehetőség van fellebbezésre, ez a végrehajtásra nincs halasztó hatállyal.

A meghiúsult avatáson ott volt Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő is. Azt mondta, jogi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlannak tartja a történteket. Ha bebizonyosodik, hogy jogszerűtlen volt a bontásról szóló határozat, a párt elvárja a magyar kormánytól, világosan adjon hangot tiltakozásának - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Jobbik magára vállalja az emlékmű újraállításának költségeit.