Jobbikossal nem, de exjobbikossal egy listán az MSZP

Vágólapra másolva!
Összejött a 78 képviselő aláírása a NAV-botrány kivizsgálására, de ehhez az is kellett, hogy az MSZP elfogadja, hogy egy volt jobbikossal szerepeljen egy listán. A Jobbikkal nem akart közösködni.
Vágólapra másolva!

Hétfőn összegyűlt a 78 aláírás ahhoz, hogy felállhasson a NAV-botrányt kivizsgáló parlamenti bizottság, kedden pedig az is kiderült, kik írták alá az ívet. Az MSZP csak úgy volt hajlandó aláírni, ha a Jobbik nem szerepel rajta - ez teljesült, igaz csak úgy, hogy azért egy exjobbikos mégiscsak felkerült.

Hétfőn az aláírásokat gyűjtő LMP csak annyit közölt, hogy 30 olyan aláírást gyűjtött össze, amihez azután mind a 48 szocialista csatlakozott. Nem volt azonban világos, hogy hogyan jött össze a 30 név, mivel a baloldali képviselők nem adták ki ezt a számot. Az LMP frakcióban 7-en vannak, a Demokratikus Koalíciónak 10, a Bajnai Gordonnal szövetséges Párbeszéd Magyarországért pártnak 8 független képviselője van. Mellettük Szili Katalin (ex-MSZP-s) és Ivády Gábor (ex-LMP-s) tekinthető baloldalinak - velük együtt is azonban csak 27-en lettek volna.

Az MSZP kérése az volt, hogy az LMP a "demokratikus ellenzék" 30 független képviselőjének aláírását gyűjtse össze, tehát szükségük volt a Jobbikból vagy a Fideszből kivált 7 képviselőkből háromra. A volt Fideszes Ángyán József ott volt a sajtótájékoztatón, ahol az LMP bejelentette a kész listát, ő tehát nem volt meglepetés, mint ahogy a szintén volt fideszes Molnár Oszkár aláírása sem. Az LMP keddi sajtótájékoztatója szerint azonban a harmadik név Endrésik Zsolté, akit 2012 áprilisában zártak ki a Jobbikból a párt "megosztása" miatt.