Orbán Viktor a Gazprom elnökével tárgyalt

Vágólapra másolva!
Jövő év első negyedévében határozzák meg a gázvezeték magyarországi nyomvonalát. 2017 elején érkezne meg az első gázszállítmány.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán este az Országházban megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével, ugyanakkor ezúttal semmilyen megállapodás aláírására nem került sor – pontosította az MTI megkeresésére az orosz cég által csütörtökön közölteket Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A tárgyalások – amelyeknek a magyar kormányzat részéről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a felelőse – a korábban elhatározott menetrendnek megfelelően, jó ütemben zajlanak, ezt a felek a tegnapi tárgyaláson is leszögezték – tette hozzá a sajtófőnök.

A Gazprom sajtóközleménye szerint a jövő év első negyedében elkészülnek a műszaki dokumentációval, és meghatározzák a gázvezeték magyarországi szakaszának nyomvonalát.

A társaság közleménye szerint a Déli Áramlat magyarországi szakaszának tervezéséről megállapodás született a Gazprom és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 50-50 százalékos tulajdonában lévő South Stream Transport Hungary Zrt. és egy, tervező cégekből álló nemzetközi konzorcium között, a cég közleménye azonban nem közli a nemzetközi konzorcium nevét.

A Déli Áramlat 229 kilométer hosszú magyarországi szakasza és egy gáz-kompresszorállomás a tervek szerint Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között épül meg, amelyen keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter orosz földgázt kapna. A Gazprom közleményében szerepel: 2017 elejétől jutna el az első gázszállítás Magyarországra.