Három külföldi, akinek nem kellett a magyar kitüntetés

Vágólapra másolva!
Nem a brit John Cunningham volt az egyetlen, aki az elmúlt években nemet mondott vagy visszaadott magyar kitüntetést. Van, akinek az új alkotmány nem tetszett, és van, akinek a Horthy-szobrok.
Vágólapra másolva!

Az amerikai író

Elie Wiesel, magyar származású Nobel-békedíjas író 2012 júniusában mondott le a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, amelyet 2004-ben kapott Mádl Ferenctől. Kövér László házelnöknek írt egy levelet, amiben szóvá tette, hogy Kövér is részt vett „a nyilas eszméket valló” erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

Az író nyugtalanítónak nevezte azokat a híreket is, amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról, és rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús fasiszta kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a szélsőjobboldali eszméket hirdető szerzők.

Medgyessy Péter miniszterelnök átadja a ktüntetést Elie Wieselnek Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Wiesel és Kövér között egész kis levelezés alakult ki, a házelnök válaszlevelében hosszan taglalja, hogy Nyírő József sem fasiszta, sem háborús bűnös. Wiesel Kövér válaszlevelére röviden reagált, amelyben angolul megköszönte a levelet, amelyet, mint írta, "nagyon figyelmesen" elolvasott. "Vajon egyetértek-e az Ön Nyirőről alkotott véleményével? Nem. A forrásaim mást mondanak" - írta, de hozzátette, hogy elégedett a házelnökkel folytatott eszmecserével.

A német polgármester

Georg Brenner, a német Gerlingen város polgármestere áprilisban utasította vissza a magyar állami kitüntetését. "A magyar politika eltávolodott az Európai Uniótól és a demokratikus alapjogoktól" – indokolta a döntését. Az új alkotmány sem tetszett neki, ami szerinte „nemzetállami súlypontot” fogalmaz meg, és ennek már nincs helye Európában.

„Nem a könnyebb utat választottam, amikor meghoztam ezt a döntést. Sajnos a magyar politika egyre több és több aggodalmat okoz Európában. Végül a március 11-i alaptörvény-módosítás miatt döntöttem úgy, hogy nem fogadom el a kitüntetést” – mondta az Origónak adott interjújában.

Georg Brenner gerlingeni polgármester Forrás: Stadt Gerlingen

Gerlingen a magyarországi Tata testvérvárosa, Brenner pedig a kitüntetés visszamondásakor barátjaként hivatkozott Michl József KDNP-s polgármesterre. Michl reagált is Brenner bejelentésére, szerinte súlyosan hibás érvelésen alapszik Gerlingen polgármesterének döntése. "Magyarországot Európa egy kicsi, de hangos része nagyon félreérti" - fogalmazott Michl József, hozzátéve, hogy meglátása szerint az ügy gondosan felépített támadás a magyar demokrácia ellen.

A brit filmtörténész

John Cunningham brit filmtörténész hétfőn döntött úgy, visszaadja 2009-es Pro Cultura Hungarica kitüntetését. A közép-európai filmtörténetre szakosodott, 1991-2000 között Magyarországon élő és tanító kutató a Guardian brit lapnak küldött levelében azt írta, hogy „csüggesztőnek tartja” az "egyre inkább reakciós, retrográd magyarországi fejleményeket”, főként az Orbán-kormány politikáját, ezért visszaküldi az érmet.

Cunningham jelezte, döntésébe szerepet játszott Schiff András Londonban élő magyar zongoraművész és karmester, aki a múlt héten írt lesújtó véleménycikket a Guardianbe a magyar politikai fejleményekről, "elképesztőnek és botrányosnak" nevezve a Horthy-korszak dicsőítését.